|
---|
FOTÓ: Flickr (Creative Commons) - Martin Cathrae |
Hol szerezzünk jó alapanyagokat? |
A zöldségeket érdemes piacon beszerezni, mi a Lehel-téri őstermelőktől is szeretünk vásárolni, de ha több időnk van rá, érdekességekért a Fény-utcai piacot is hajlandóak vagyunk körbejárni. Természetesen vidéken egyszerűbb a jó zöldség beszerzése, de mindenképpen friss, jó minőségű hozzávalókra lesz szükségünk, ez nem egy mirelitből készülő étel. |
100 gramm vaj
2 evőkanál semleges ízű olaj
3 darab közepes méretű lila hagyma
5 szem (kb. fél kilónyi krumpli)
5 izmosabb szál répa
egy fej karfiol (ne túl nagy)
4 csapott evőkanálnyi szárított vagy apróra darabolt borsikafű, majoránna, koriander, medvehagyma
két maréknyi gersli
só ízlés szerint
Elkészítés:
Kezdő lépés az indiai konyha egyik hagyományos eljárása: megolvasztunk 100 gramm vajat egy nagyobb lábosban (azt ugye tudjuk, hogy a vajat nem szabad magában olvasztani és ezért hozzáadunk két evőkanálnyi étolajat is).
Ha nem akarunk vajat használni... |
Ha nagyon vegák akarunk lenni, akkor a vaj helyett használhatunk kókuszzsírt,vagy bármilyen hidegen sajtolt növényi olajat, de ilyenkor érdemes figyelni arra, hogy mennyire aromás az olajunk, példának okáért az extraszűz olivaolaj és az indiai fűszerek képesek kulináris háborút indítani egymás ellen a lábosban, a végeredmény pedig pocsék lesz. |
Itt az idő, hogy feldaraboljuk a nagyjából két megtermett férfi ökölnyi karfiolt. Nem virágjaira szedjük, mert akkor soha nem fog megfőni, hanem felszeleteljük, mint egy vekni kenyeret, aztán fel is kockázzuk nagyjából 2 centis kockákra. Mehet ez is a fedő alá és ne felejtsük el alaposan összekeverni a hagymával.
|
---|
Érkezik a répa és a krumpli, ízlés szerint darabolva. Mi szeretjük a csinos kis répakarikákat és a nagyobb rusztikus hatású krumplit, de ha valaki ragaszkodik a mirelitszerű, apró kockákhoz, akkor dolgozzon meg érte. A zöldségek közül utolsóként a brokkoli kerül a fazékba. Törekedjünk arra, hogy a lehető legkisebbre vágjuk a törzsét és ha virágokra is bontjuk – karfiolnál már alkalmazott darabolás helyett – akkor is próbáljunk minél kisebb darabokat készíteni. A párolódó zöldségkeverékünket meghintjük egy kevés sóval, ízlés szerint, ahogy azt mondani szokás (és persze más zöldségek is jöhetnek hozzá, ha kedvünk tartja, ne ragaszkodjunk a szokásokhoz és receptekhez, engedjük el a fantáziánkat). Mi kevesebbet javaslunk, ezt az ételt nagyszerűen lehet ízesíteni sóval a tálalás után is, a túlsózással viszont nagyon könnyű elrontani. Annyi vizet töltsünk a lábosba, hogy éppen ellepje a zöldségeket és kicsit feljebb tehetjük a lángot.
Mi legyen a köret? |
Ahhoz, hogy az egytálételünk igazán laktató ebéddé varázsolódjon, nem használunk mást, mint a mostanában újra felfedezett árpagyöngyöt, a gerslit. Nagyjából kétmaréknyit lehet a rotyogó ételünkbe szórni, jól keverjük össze és győződjünk meg róla, hogy minden szem a víz alá kerüljön. Körülbelül húsz perc főzés után megpuhulnak a szemek és az ízek is összeérnek. A friss fűszereket ekkor, közvetlenül a tálalás előtt apróra vágva keverjük az ételünkbe. |
|
---|
Forrás: Life-style
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése