kedd

A világ 5 legjobb túraútvonala

Dobjuk szépen sutba a kishitűségünket és képzeljük el, hogy milyen lenne, ha oda mehetnénk kirándulni, ahova csak szeretnénk. Az alábbiakban az öt legjobb túraútvonallal szeretnénk megismertetni az olvasóinkat. Arra azonban előre figyelmeztetünk mindenkit, hogy ezek nem nyáresti séták lesznek.

Erős tüdő, edzésben lévő lábak és gondosan összeválogatott felszerelés elengedhetetlen a most következő túrák teljesítéséhez. Viszont ha rászánjuk magunkat az alábbi útvonalak közül bármelyikre, abban biztosak lehetünk, hogy életre szóló élményben lesz részünk.
 
1. GR20  - Franciaország
A GR20-as utat 1972-ben építették, Calenzana-t, Balagne-t, Conca-t és az északi Porto Vecchiot köti össze. A hozzávetőlegesen 15 nap alatt gyalog megtehető út átszeli Korzikát (168 kilométer hosszú) és legendásan híres változatos tájról. Van itt erdő, gránittal borított holdbéli táj, szélfútta kráterek, jégkorszaki tavak, hegyi patakok, tőzegmocsár, bozótos, hósapkás csúcsok és síkságok. De az élmény nem adja magát könnyen: az utak kövesek és gyakran meredekek, a hidak romosak, a sziklák csúszósak. Tekintsünk a nehézségekre kihívásként, ami tovább növeli az élményt.

2. Az Inkák útján PerubanEz az út csak 33 kilométer hosszú, cserébe viszont 2400 méterrel a tengerszint fölött található. Ez ugyan még nem egy Himalája szint, de a légszomj azért itt is könnyen előforduló mellékhatás. Az út - amelyet az inkák tapostak ki több száz éven keresztül - a Szent Völgytől egészen a Machu Picchu tetejéig kanyarog fel, körbe-körbe a hegyen. A fehér hóval borított csúcsok és a felhőkbe burkolózó erdők látványa kombinálva a hely mágikus energiáival, teljes mértékben érthetővé teszik, hogy miért lett ez a hely Dél-Amerika leghíresebb túraútvonala.

3. Dogon Utak, MaliA dogonok szerint az emberiség a Szíriuszról származik, ez persze csak mitológia, de az biztos, hogy a föld, ahol a Dogonok élnek Afrika talán leglélegzetelállítóbb része. Tervezhetünk itt kettőtől akár tíz naposig nyúló túrát, választhatjuk a lebegni látszó sziklákat vagy a Bandiagara meredek hegyoldalain kipróbáljuk magunkat a sziklamászásban - az élmény biztosan feledhetetlen lesz. Fotósoknak is melegen ajánlott ez a túra, mivel a Dogon falvak által pettyezet sziklák, a táncmaszkok, a bonyolult mintával faragott ajtók vagy a pueblo indiánokéhoz hasonló házak nagyszerű témát nyújtanak a képeinknek, mint ahogy ez a következő videóból látható:

4. Everest Alaptábor, Nepál A Himalája megmászása elég nagy falat, de az alaptábor elérése teljesen megvalósítható cél, bár ez az útvonal sem kezdőknek lett kitalálva, a megfelelő túrabakancs és a komolyan átgondolt felszerelés pedig itt is létfontosságú. Azért annak is akad megoldás, aki nem szeret cipekedni, hiszen a serpák akár helyettünk is viszik a felszerelésünket, így nekünk már csak a magaslati levegővel és a meredek utakkal kell megküzdenünk. Cserébe megismerkedhetünk a Csomolungmával, vagy ahogy a serpák hívják a "Föld Istenanyjával", a magával ragadó látvány pedig kárpótol minden nehézségért.

5. Szárazföldi túra, Ausztrália/TasmaniaA tasmániai ördög lakhelye őrzi a történelem előtti idők vadságát. A nyolcvan kilométeres túraútvonal a sziget belsejében vezet a Cradle hegységtől egészen a Szent Kláráról elnevezett tóig (említésre méltó, hogy ez Ausztrália legmélyebb természetes tava). A lelkiismeretesen karbantartott út (rendszeresen ellenőrzött jelzőtáblákkal) sziklaszirtek, már-már giccsesen gyönyörű tavak, tengerszemek, hatalmas erdők és mocsarak között halad. Ha valaki még ennél is többet szeretne látni, akkor a főútról letérve számos sétaútvonal közül lehet választani, amelyek vízesések és völgyek felé haladnak. Sőt, meg lehet mászni a környező hegyeket is, köztük a sziget legmagasabb pontját, az Ossa hegyet.
-OT-

Forrás: Travelline


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése