szombat

Útmutató a kilenc személyiségtípushoz

A modern pszichológia szerint, mivel képtelenek vagyunk egy újonnan megismert dolgot egészében, a maga teljes, és igen részletgazdag valóságában befogadni, megismerni illetve a róla kapott információkat feldolgozni, ezért az agy, a már ismert jelenségeket segítségül hívva, kategorizálja az újdonságot, és így segít magának a megismerés folyamatában. 
 
Gyakorlatilag minden kultúrában kialakult egy vagy akár több olyan módszer, amely segítségével nem csupán a környező világunk jelenségeit, hanem akár embertársainkat is igyekszünk kategóriákba sorolva kezelni. Nincs ebben semmi rossz, egyszerűen csak szeretjük, ha a környezetünk biztonságosabb és könnyebben megismerhető. Az enneagram egy az ilyen módszerek közül.
Az enneagramma egy kilencoldalú geometriai alakzat. A szó a ennea=kilenc és gramma=rajz szóból származik. A körön belül háromszög köti össze a 3., 6. és 9. számú pontokat. A másik hat (1, 4, 2, 8, 5, és 7) pontok összekötésével keletkező alak pókhálóhoz hasonlít. A modern korban G. I. Gurdjieff használta először. Maga Gurdjieff az alapvető univerzális kozmikus törvényekről szóló tanításaiban alkalmazta az enneagram rendszerét, de arról nem beszélt, hogy honnan is származik az alakzat, mindössze utalt arra, hogy titkos társaságok jelképe volt. Egy másik álláspont szerint az enneagram belső Ázsiából származik és a szufi szerzetesrend szellemi kincseként maradt ránk, de az is elképzelhető, hogy már ők is örökségül kapták.

FOTÓ: parkkiado.hu
Gurdieff, illetve tanítványa Peter Ouspensky nyomán Oscar Ichazo spirituális tanítómester és Claudio Naranjo pszichológus kidolgozta a 9 karaktertípus pszichológiai hátterét. És ezzel az enneagram elindult világhódító útjára, hiszen egy racionális alapokon nyugvó rendszer, amely nagy segítséget tud nyújtani számos olyan, amúgy szubjektív megítélés alá eső és emiatt rizikófaktort jelentő kérdésben, mint például, adott munkahelyi pozícióra kit válasszuk ki a számos ígéretes jelentkező közül.
A Don Richard Riso és Russ Hudson által írt Az enneagram bölcsessége című könyv, tulajdonképpen tekinthető a szerzőpáros ezt közvetlenül megelőző művének, a Személyiségtípusok című mű munkafüzetének is. Hiszen ebben a könyvben részletesen megtalálható a kilenc alapvető személyiségtípussal való munka, a személyiségtípusokba való besorolás, és az egyes személyiségtípusba tartozás felismerésének elsajátítása. Mert ez a könyvet nem fogjuk elejétől a végéig ráérős időnkben olvasgatni, hiszen bármilyen lebilincselő a stílusa, és bármennyire is érdekesek a benne leírt példák, olyan ember szerintünk nincs, aki ellenállna a csábításnak, hogy elkezdje önmagát vagy éppen a hozzá közelállókat valamelyik kategóriába besorolni. Innentől kezdve pedig az olvasás folyamata lineárisból átvált a folyamatos ide-oda lapozgatásba. Példának okáért, ha az egyik barátunkról kiderül, hogy valószinűleg a hatos, tehát „A lojális” típusba tartozik, attól még lehet, hogy sok tekintetben belecsúszik az ötös személyiségtípusba, azaz vizsgálódó, és jellemzőek lehetnek rá a hetes típus egyes vonásai is, mert képes a feltétel nélküli rajongásra. És mivel nincs két egyforma ember, nincs két egyforma személyiség sem. Senkire sem vegytisztán húzható rá az egyik vagy a másik skatulya. Mindenki más és más, és az enneagram rendszerének ígérete nem kevesebb, mint hogy segít megérteni az egyes személyiségtípusok alapvető képességeit, adottságait, konkrét fejlődési folyamatait. Segítségével megtanulhatjuk megfigyelni és tudatosítani az egyes típusok kellemetlen, káros szokásait és reakcióit.
A könyvben minden személyiségtípusnak megtalálhatjuk a Riso által kifejlesztett típus attitűd katalógusát, amely segítséget nyújt abban, hogy bekategorizáljuk magunkat, vagy a megismerendő személyt. Részletes leírást kapunk a személyiségtípus jellemzőiről, kialakulásának főbb, általában a gyermekkorba visszavezethető okairól. Lapszéli jegyzetei segítenek az eligazodásban az egyes tartalmak között. Találunk részletes elemzést az egyes altípusokról azok egészséges, illetve általános megjelenési formái szerint. Megtudhatjuk, hogy egyes típusoknak milyen ösztönvariánsairól beszélhetünk, milyen az önnfenntartási ösztöne, hogyan viselkedik társas szituációkban, illetve szexuális kapcsolatokban. Amitől igazából munkafüzetként jellemeztük a könyvet az az, hogy segít az egyes típusoknak megtalálni a saját fejlődéséhez legmegfelelőbbnek tartott utakat, és leírja az elérhető fejlődési szinteket is. A szerzők megemlítik a leggyakoribb csapdákat és gátló tényezőket, amire az egyes típusba tartozóként figyelnünk kell, ahhoz, hogy el tudjuk kerülni életünkben a kátyúkat.
És végül, de nem utolsó sorban kapunk listát a celebekről, akik valószínűsíthetően éppen az adott kategóriának feleltek meg, már amennyire a nyilvánosságnak mutatott személyiségből ez egyáltalán megállapítható. Az utolsó fejezetben szemléletesen leírt gyakorlatok segítenek minket, visszatalálni a nekünk, és a már megtalált személyiségtípusunk számára legmegfelelőbb útra, már csak szorgalmasan gyakorolnunk kell. Természetesen, mint minden olyan módszer, amely nem kevesebbel, mint társaink és önmagunk megismerésének ígéretével kecsegtet, az enneagram is csak akkor segíthet, ha őszinték vagyunk önmagunkkal és nem kőbevésett dogmaként, hanem iránymutatóként használjuk.

Forrás: life-style

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése