kedd

Jógával a kánikula ellen - tippek, gyakorlatok

Egyszerű magyarázata van annak, hogy a jóga miért nagyon jó módszer arra, hogy a legnagyobb tikkasztó hőségben is jó kondícióban tartsuk magunkat. A jóga őshazája meleg klímájú India. A jóga lassú, koncentrációt igénylő mozdulatai, nagyon alkalmasak arra, hogy a lehető legkevesebb izzadással és ebből kifolyólag folyadékvesztéssel megússzuk a mozgást.
A gyakorlatok tisztító hatása serkenti az anyagcserét. Mi több, az alábbiakban részletezett hűtőlégzés segítségével, jeges italok nélkül is csökkenthetjük a meleg érzetünket.

Sítkarí  - hűtőlégzés

A jógalégzésnél nagy általánosságban kijelenthetjük, hogy mind a ki-, mind a belégzés elsősorban az orron keresztül történik. Különösen a belégzésnél tartja a jóga nagyon fontosnak, hogy az orron keresztül történjen, s ezt elsősorban azzal magyarázza, hogy a "levegőben lévő, éltető prána felvétele" így történik meg a legoptimálisabb módon. A modern orvostudomány erre azt mondaná, hogy a csak a szájon át történő légzés valóban nem a legoptimálisabb, hiszen egyrészt a szájban nincsenek meg azok a védelmi rendszerek, amelyek alkalmasak lennének a belélegzett levegő megszűrésére, másrészt a száj nyálkahártyája rendkívül sérülékeny és könnyen kiszárad.  A hűtőlégzés azonban pont arra épül, hogy a száj nyálkahártyája minél nagyobb mennyiségű levegővel érintkezzen, ezáltal hűtse az egész szervezetet. Ez a fajta légzés arról kapta a nevét, amilyen hangot hallattunk gyakorlás közben, hiszen a levegőt az alig szétnyitott szájon keresztül szívjuk be, miközben a nyelvünk hegye a gyakorlat közben a szájpadlás hátsó részéhez ér, az így képzett hang egy halk sziszegésre emlékeztet. Belégzés után tartsuk vissza a lélegzetünket 5 másodpercig, majd végezzünk lassú kilégzést az orron keresztül. Egy mélyebb ki illetve belégzés után érdemes egy rövidebb pihentető szünetet tartani ekkor a légzésünk visszatér a normál ritmusába.

Sítalí – a másik hűtőlégzés
Ülő helyzetben, egyenes háttal végezzük ezt a gyakorlatot is. A fentiekben már részletezett sítakarí-val szemben csak annyi a különbség, hogy a nyelvünket csőformára hajlítjuk és egy kicsit előre nyújtjuk, így eléri az ajkaink belső részét. A belégzés a cső alakú nyelven keresztül végezzük, majd következik az 5-10 másodpercnyi légzésszünet, végül a laza, orron át történő kilégzés.
Méregtelenítés és tisztítás jóga ászainak segítségével

Különösen a nagy melegben fontos, hogy a szervezetünk a lehető legjobb állapotban legyen. A szervezet számára a meleg nagyon megterhelő, ilyenkor fokozódik a folyadékleadás, a test könnyedén felhevül, a mozgás is nehézkessé válik. A jógának erős hatású pózai vannak, amelyek a mozdulatok segítségével méregtelenítik a szervezetünket. Egyes gyakorlatok segítségével közvetlenül átmasszírozhatjuk a belső szerveinket, sőt stimulálhatjuk a hormonrendszerünket, a méregtelenítés segít a bőrünket is szépségét is megőrizni.

Ardha Matsziendrászana - gerinccsavarás
A kiinduló póz a dandászana, vagy magyarul egyenes ülés, ebben a pózban a hátunk és a lábaink egyenesek, a két kar a törzs mellett helyezkedik el. Ha a könnyített verziót szeretnénk elvégezni, akkor elegendő az egyik lábfejet a másik lábon áthelyezve a térd mellé rakni, majd a behajlított lábbal ellentétes karral átfogni, és magunk felé húzni a térdünket. Már ezzel a mozdulattal megcsavarhatjuk az amúgy eléggé elhanyagolt keresztcsonti gerincszakaszt és a combot is. Amire ennél a gyakorlatnál fokozottan ügyelnünk kell az az, hogy az ülőgumók a földön legyenek. Ha tovább szeretnénk fokozni a gyakorlat hatékonyságát, akkor a nyújtott lábunkat is behajthatjuk, és a tekintetünkkel, valamint a vállunkkal is hátra fordulunk. Ha oldani szeretnénk a testünkben tapasztalható feszültséget, akkor érdemes egy egyszerű imaginációs technikát is bevetnünk: képzeljük el, ahogy a lélegzetünkkel fehér fényt lélegzünk a feszülő testtájékba és ott ez a fény szétáramolva feloldja a feszültséget. Rendszeres gyakorlás segítségével egészen rövid idő alatt meglepő eredményeket tudunk elérni.

Uttanászana – Kéz-láb tartás

A gyakorlat alapja tulajdonképpen egy törzshajlítás. A törzshajlítást nagyon sokan kerülik, hiszen valóban hajlékonynak kell lennie annak, aki megtudja érinteni az orrával a térdét, sokan gondolják, hogy ezt a szintet soha nem fogják elérni. Tény, mindenkinek megvan az a határ, aminél tovább a szalagok egyszerűen nem hajlandóak tovább nyúlni, de nem szabad egy vagy két alkalom után feladnunk. Ennek a gyakorlatnak a trükkjei a következők: amíg nem tudunk teljesen stabilan, gond nélkül letenyerelni nyújtott lábbal a talajra, addig a térd nyugodtan maradhat behajlítva, sokkal fontosabb az, hogy a comb és a hasfal belégzésnél egymásnak feszüljön, mint az, hogy tökéletesen csináljuk a gyakorlatot. Ezzel a gyakorlattal át tudjuk masszírozni a legfontosabb szerveinket, illetve a fordított testhelyzetnek köszönhetően serkentjük a szív vérellátását és segítjük a vérkeringésünket is.


Balászanna – Csecsemő vagy kisgyermek póz

Ennek a pozíciónak a jótékony hatása is azon alapul, hogy a méregtelenítés legjobb módja a belső szervek masszírozása, illetve stimulálása, az emésztés serkentése, a vérkeringés segítése. Ami a legjobb benne, hogy tulajdonképpen pihenés. A jógaórákon gyakran használják két megerőltetőbb gyakorlat közötti átmeneti, nyugtató gyakorlatként. Ennek megfelelően a kivitelezése is rendkívül egyszerű. Nem kell mást tennünk, minthogy térdeplő helyzetben ráfekszünk a felsőtestünkkel a combunkra és a homlokunkat a talajra helyezzük. A légzésünk lassú és egyenletesen hasilégzés. Ha szeretnénk egy érzékenyebb vagy feszülő testrészt lazítani ebben a pózban, akkor nem kell mást tennünk, csak a kézfejünket ráhelyezni, így a mozdulat által irányított figyelem és a kéz hőenergiája is segíti a fájdalmas terület lazítását. Ez különösen alkalmas a vese és a gáttájék problémáinak gyógyítására.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése