péntek

A tökéletes kávé titka

A kávé emberek millióinak reggeli itala, és ha ellenállunk a kísértésnek, hogy folyamatosan ezt igyuk (tehát tudunk mértéket tartani), akkor élvezhetjük a szervezetünkre gyakorolt számos jótékony hatását is.

A benne található koffein néven ismert alkaloid serkentő hatással van a központi idegrendszerre, a szívre, a véredényekre és vizelethajtó hatása miatt a vesékre is. A kávéba a főzés folyamán az italba kerülő csersav stimulálólag hat az érrendszerre, kitágítja az érfalakat. Az utóbbi években amerikai egyetemeken - többek között a Harvardon - nagyszámú kontrollcsoportokon végzett kutatások kimutatták az alzheimer-kór, parkinson-kór, 2-es típusú diabetes, továbbá májgyulladás és sorvadás előfordulását csökkentő hatását is. A kávéval azonban óvatosan kell bánni, hiszen a koffein nem szünteti meg a fáradtságunkat – ahogy a drogok sem a lelki gondjainkat – csupán elhiteti a szervezettel, hogy még bírja, és így erőn felül teljesít.
A kávézás szerencsére újra trendi kishazánkban is, de ugye nem mindegy, hogy milyen alapanyagból, milyen módszerrel készül a feketénk. Kérdéseinkre Horváth Lajos (Luigi) kétszeres magyar bajnok barista (Latte és Cup Tasting kategóriában), a Molinari Caffe tanácsadója válaszolt. Hogy ki is az a barista, vagy magyar kifejezéssel kávépincér? Olyan személy, aki főként espresso és egyéb kávéfajták elkészítésével és felszolgálásával foglalkozik. Horváth elmondása szerint a baristák tudásukat tanfolyamokon vagy gyakorlat során szerzik meg. Ismerniük kell a kávékészítés teljes folyamatát: a kávénövényt és annak fajtáit, szüretelését és tárolását, a pörkölés módjait és folyamatát, a darálás módszereit, a kávé megfelelő tömörítését, az elkészítéshez szükséges anyagok fizikai jellemzőit. Mindezeken felül képesnek kell lenniük a vendég ízlését figyelembe véve a megfelelő kávét ajánlani.
Érdekességként megemlíthetjük, hogy Magyarországon a kávépincér fogalma már századokal ezelőtt létezett, köszönhetően a török hódoltság idején elsajátított kávéfogyasztási szokásoknak. A 18. század közepe vége felé Budapestet, mint „a kávéházak fővárosát” is emlegették, ekkortájt kávépincérré csak az válhatott, aki hosszú éveken keresztül kitanulta a szakma minden fogását. Jelenleg sajnos még jellemző a magyar kávésfogyasztóra, hogy az árat a minőség elé helyezi a választásnál, pedig olcsón nincs jó kávé, sőt az egészségünknek se tesz jót, ha nem megfelelő kávét iszunk. Ha már ilyen szép hagyományokkal rendelkezünk, akkor itt az ideje, hogy visszaszerezzük a helyünket a kávékultúrában.
Eszpresszó kávé készítése
Olasz Espresso - 25 másodperc alatt
- 9 bar nyomáson
- 6,5 +/-0,5 gramm őrölt
- olaszos pörkölésű kávé
- megfelelő finomságúra őrölve
- erősen tömörített őrleményen át
- 92 °C +/-2 °C víz folyik át, hogy 25 ml espresso-t nyerjünk.

Ez a legtöbb íz és aromaanyagot tartalmazó kávéital, ezért nagyon fontos a kávé minősége. Az aromaanyagok jelentős része az ital felszínén a készítés során kialakuló krémben koncentrálódik. Az eszpresszó kávé készítésénél a 92 fokos víz magas nyomáson (9 Bar) és rövid idő alatt (kb. 25 másodperc) préselődik át a finomra őrölt kávén. Az  eszpresszó kávét lehet tisztán inni vagy cukorral fogyasztani ízlés szerint. Az igazi eszpresszó kávét a kávé tetején képződő krémről lehet megismerni, amely barna, sűrű és egyenletes. A tökéletes krém megtartja néhány másodpercig a ráhintett cukrot, majd a cukor lassan a hab közepén bele olvad a kávéba. A presszókávé mellé íz semlegesítőként kínáljunk ásványvizet.
Csupán az általánosításból származó tévhit, hogy az arabica csak drágább lehet, mint a robusta. A kávé árát meghatározza a termőterület, a szüretelés módja (gépi vagy kézi), a feldolgozás módja (száraz vagy nedves), és a terméskorlátozás. A robusta 900 méternél alacsonyabb termőterületeken is megél, a változékonyabb időjárást is tűri és jóval ellenállóbb a betegségekkel szemben, mint az arabica fajta, amely számára az egyenletes hőmérséklet és páratartalom szinte elengedhetetlen a fejlődéshez. Ami azonban biztos: egy kávékeverék esetében a robusta a testességét adja meg (koffein tartalma is magasabb), míg az arabica az ízért és a zamatért felelős. A jó alapanyag nagyon fontos egy jó eszpresszóhoz, de ha már latte-t vagy kapucsínót készítünk, segítség lehet, hogy a tej minőségi gondokat is ápol és eltakar. A hosszú kávé nem egyenlő a hosszasan agyonmosott kávéval, sokkal inkább egy remek eszpresszó meleg vízzel felöntve.
A kávé tárolása legalább olyan fontos, mint az elkészítés módja. Ha igazán finom kávét szeretnénk, akkor az ízlésünknek megfelelően pörkölt kávébabot beszerzés után légmentesen zárható zacskóba vagy dobozba tesszük, és hacsak nem szeretnénk azonnal felhasználni, berakjuk a mélyhűtőbe. Felhasználás előtt egy órával ajánlott kivenni a fagyasztóból és csak miután felengedett, kezdhetünk neki a darálásba majd a főzésbe. A darálásnál figyelembe kell venni az alapanyag minőségét és a kávéfőző típusát. Ha a csészénkben gőzölgő végeredményen megfelelő, akkor akár 1000 féle illóolaj és aroma együttműködésének lehetünk az élvezői, és valljuk be ezért egy kis várakozás nem is olyan nagy ár.
Megjelent: life-style

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése