péntek

5 hasznos tipp futáshoz

Szúrás a tüdőben, légszomj és izzadás - a legtöbb embernek ez jut eszébe a futás szó hallatán. Mi mégis tudunk öt egyszerű módszert, amelyek segítségével szerethetővé lehet tenni a rendszeres testedzésnek ezt a módját is.
1. Agyban dől el Mindenekelőtt ahhoz, hogy futókká váljunk, futóként kell gondolnunk magunkra. Ha - és ez gyakran megesik - az edzettségi szintünk a nulla körül van, az első pár kilométerünk nem lesz éppenséggel kellemes, de mielőtt végleg feladnánk, ne feledjük, rendszeres edzéssel elérhetjük, hogy a futás számunkra is kellemes időtöltés legyen. Csak meg kell találni a motivációt, ami arra ösztönöz minket, hogy ne adjuk fel az edzést a kezdeti kellemetlenségek ellenére sem. Jelentkezzünk egy középtávú futóversenyre, az ezen való indulás kellő célt jelenthet, ami miatt aztán muszáj elkezdenünk az edzést. A legfontosabb azonban az, hogy az edzés ne a letudandó, gyakran fájdalmas kötelesség legyen, hanem nagyszerű lehetőség arra, hogy kikapcsolódjunk az amúgy is rohanó hétköznapokból. Ha nem érezzük magunkat egészségesnek, vagy fáradtak vagyunk, jobb, ha nem erőltetjük a futást.
2. Figyeljünk a testünkre
Akár kezdő futóról, akár az évenkénti maratonra készülő profiról beszélünk, fontos szem előtt tartanunk, hogy a test az az eszköz, ami lehetővé teszi a mozgást. Ebből is következik, hogy életbevágóan fontos figyelni rá. A kezdő futónak talán csábító lehet gyorsan, hosszú távot futni, de a végeredmény sajnos elkeserítő lehet. Christina Neal a Women’s Running magazin főszerkesztője a rövid futásokat javasolja (csak pár kilométert), azt viszont gyakran, legalább háromszor, négyszer egy héten. Heti négy alkalommal 20 perc futással jobb eredményeket lehet elérni, mintha másfél órás meneteket futnánk, de azt csak kétszer. Miért is? Mert a rövid, de gyakori edzés fokozatosan növeli az állóképességet. Nem számít, hogy a lassabb joggolást választjuk, vagy a lefutott szakaszokat sétával szakítjuk meg.
Nagyon fontos a helyes táplálkozás! Éhezés mellett nem lehet jól teljesíteni. A szénhidrátok az étrend alapját kell, hogy képezzék a kezdőknél és a régóta futóknál egyaránt. Egy Atkins stílusú diéta a futással kiegészítve katasztrófához is vezethet. Ha kifejezetten a fogyókúra kiegészítéseként választjuk a futást, akkor érdemes a zsiradékok és a tápérték nélküli luxuskalóriák kerülésére koncentrálnunk. Gondoskodnunk kell még a megfelelő folyadékbevitelről is. Igaz, nem feltétlenül szükségesek, mégis sok futó esküszik a speciálisan futáshoz kotyvasztott sportitalokra. Az elektrolitokat, szénhidrátot és vitaminokat is tartalmazó italok segítenek a tökéletes hidratált állapot eléréséhez. Különösen amikor versenyre készülünk jobb, ha óvatosak vagyunk és tudjuk, mire van szüksége a szervezetünknek.
Végezetül a bemelegítés és a futás utáni nyújtás is rendkívül fontos, már ha nem célunk tetemes időt tölteni a sportorvosnál különböző húzódásokkal, rándulásokkal és egyéb - a nem eléggé bemelegedett/rugalmas izomzat miatt szerzett - sérüléseknek köszönhetően.
3. Kerülni az unalmat
Az egyik leggyakrabban felhozott kifogás a futással szemben az, hogy unalmas. Való igaz, a járdán csattogó cipőtalp monoton zajának hallgatása nem túl izgalmas tevékenység. Ám igen egyszerűen megoldható, hogy másra tereljük a figyelmünket. Egy barátunkat rávenni a közös futtásra több haszonnal is járhat, egyrészt társaságban gyorsan múlik az idő, másrész a kifogásainkat nem csak mi bíráljuk el a későbbiek során. Egy jól feltöltött MP3-lejátszó társaságában futni lehetőséget ad arra, hogy kicsit kikapcsolódjunk a napi rutinból, meghallgassunk egy új albumot vagy akár egy hangoskönyvet. A fenti lehetőségek nélkül egy kis gyakorlással és kitartással elérhetjük, hogy a futás idejét meditációra használjuk. Ilyenkor az agyunk egy napközben ritkán alkalmazott koncentrált tudatállapotba kerül és így nem csak az izmainkat, de a tudatunkat is tudjuk gyakorlatoztatni egyszerre.
4. A megfelelő eszközök
Annak ellenére, hogy a többi testmozgáshoz képest a futás viszonylagosan olcsó, néhány alapvető eszközt megvásárolni életbevágó befektetés lehet. Talán mondani se kell, de egy speciális futóbolt meglátogatása sokkal okosabb ötlet, mint egy pláza sportboltjában keresni a lábunkra való futócipőt. A Nike - és ez nem a reklám helye - rendszeresen szervez cipőtesztelést. Itt anélkül lehet kipróbálni a cipőket, hogy meg kéne venni őket, és még szakértői tanácsokat is lehet kapni. Hosszabb távon egy zárhatózsebes futónadrágot és egy vízálló, de lélegző pulóvert is be kell majd szereznünk az esős napokra. És eljön az idő, hogy télen sem szeretnénk feladni a nyáron rutinná vált futást - ekkor kell beruházni egy könnyű, de ennek ellenére kabátnak is beillő melegítőbe, megéri.
5. Hatékony segítség
Az interneten számtalan segítséget találhatunk a hatékony futás tervezéséhez. Az edzésonline.hu Online Edzésnaplóként ajánlja magát és lehetőséget ad arra, hogy saját edzéseinket rögzítsük, valamint mások edzéseibe is belepillanthassunk. De találhatunk futóblogokat, ahol egyéni élményeket osztanak meg velünk, és fórumokat, ahol sok futótárs véleményével találkozhatunk. Ha az interneten nem kaptuk meg a válaszainkat, akkor érdemes sport-terapeutához, vagy gyógytornászhoz fordulni, ha pedig komolyabb fájdalmaink vannak, akkor masszőrhöz is elmehetünk, bár a heti egyszeri sportmasszázs mindenképpen ajánlott, ha komolyan vesszük az edzést.
Forrás: Life-style.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése