péntek

Testi és lelki feltöltődés - hogyan pihenjünk hatékonyan?

Az ország egyre több részén nyílnak a színvonalas wellness hotelek, amelyekben a már megszokott kényeztető kezelések, étrendek és fürdőszolgáltatások mellett a keleti mozgásformák elsajátítására is lehetőséget nyújtanak a vendégeknek. Ezeket persze nem árt megismerni, mielőtt kipróbáljuk őket.

Szükségünk van a pihenésre, de nem mindegy, milyen körülmények között és hogyan töltjük a stresszes hétköznapok utáni lazítást. A legtöbb ember hajlamos a párhuzamot vonni a pihenés és a semmittevés között, pedig hiába édes és gondtalan a lazulás, igazán csak akkor tudunk feltöltődni, ha az erre szánt időbe aktív és élményeket nyújtó programokat is beiktatunk. A legjobb, ha olyan programot választunk, amelyek nem csupán a testnek, de a léleknek is felüdülést hoznak.
Forrás: Carbona
Az ország egyre több részén nyílnak olyan szállodák, ahol a keleti kultúra jótékony módszereinek megismerésére és kipróbálására is lehetőségünk nyílik, mint például a jóga, vagy a Tai-chi. Ezektől nem kell idegenkedni, mert valóban nagyon hasznosak, ezért most néhány szóval és videóval próbálunk segíteni megismerésükben.
A jóga legnagyobb előnye, hogy gyakorlatilag bárki bármikor elkezdheti. Se edzettségre, se különösebb hajlékonyságra nincs szükségünk a gyakorlatok elvégzéséhez, hiszen a kezdők számára is bőven vannak olyan pozitúrák, amelyek kellően átmozgatják a testet.
Arra is nagyon alkalmas ez az ősi indiai mozgásforma, hogy leellenőrizzük, mennyire rugalmas és erős a testünk. Gyakorlatilag semmiféle segédeszközre nincs szükségünk hozzá, bár egy kényelmes polifon szőnyeg és a szintén kényelmes ruha ajánlott. A szabadban is végezhető mozgásformák közé tartozik - hatásosabb is, ha a szabadlevegőn végezzük.
Az „öt tibeti” jógagyakorlat rítusnál minden gyakorlat egymásra épül, egymáshoz kapcsolódik. A kezdő gyakorlat a széttett karral történő forgás az energiaáramlás beindítását szolgálja. A második rítus a hasizmokat mozgatja meg. A harmadik gyakorlattal kinyújtjuk a megmozgatott hasizmokat. A negyedik gyakorlat a törzs és a láb izmait mozgatja át, az ötödik gyakorlat pedig a felső testet.
A gyakorlatok elsajátításával és természetesen rendszeres gyakorlással nagyon jó eredményeket lehet elérni. Az alapokat akár egy pár napos nyaralás alatt is elsajátíthatjuk, ezek után otthon is gyakorolhatunk, hiszen rengeteg könyv és vizuális segédeszköz szerezhető be hazánkban e témában.



Forrás: Carbona
Ha egy picivel több mozgalmasságra, szinte a tánchoz hasonlító koreográfiára vágyunk, érdemes kipróbálni a Tai-chi chuan-t.
Ez a kínaiak által a szabadban gyakorolt, elsősorban az egészségmegőrzést szolgáló mozdulatsor valójában igen hatékony harcművészeti forma. Az izomerő emelése helyett a mozgás célja az életenergia, azaz csí áramoltatásának elsajátítása.
Egy tapasztalt oktató segítségével akkor is eredményesen végezhetjük a gyakorlatokat, ha még soha előtte nem próbáltuk a Tai-chi, sem más keleti mozgásforma mozgásvilágát.
A gyakorlatok pontos elsajátítása hosszú folyamat, de nagyon megéri, hiszen segítségével megszűntethető a stressz, a fejfájás, csökkenthető a szorongás, továbbá a gyakorlatok meditációs, relaxációs jellege segít meglelni lelki békénket. Tehát ez tökéletes módja annak, hogy kipihenjük a mindennapi stresszt.


Ha mégsem vágyunk aktív mozgásformára, de szeretnénk, ha az izmaink mozognának, akkor érdemes egy erőteljes masszázsformát választani. Alkalmas lehet erre a svéd masszázs vagy a frissítő hatású sportmasszázs is. Miközben a letapadt izmainkat kimozgatják, a felszabaduló energia ugyanúgy kalóriákat éget, mintha mozognánk, ráadásul a stressztől is sokkal könnyebben szabadulhatunk meg így.
A Tai Chi tulajdonképpen egyfajta meditációs mozgás, lassú, könnyed, kecses mozdulatokból áll. A mozgáselemek hosszabbak ill. rövidebben is lehetnek. A lassú folyamatos nyújtó és forduló mozgásai ellazítják az izmokat, növelik az izületek mozgáshatárait, masszírozzák a belső szerveket; a lassú ritmikus mozdulatok enyhítik a szívre háruló megterhelést, könnyítik a vérkeringést, a légzést. A mozdulatsorozat elsajátítása és végrehajtása figyelemösszpontosítást kíván meg, s ezáltal oldja a pszichés feszültséget is.
Mivel a tai chi korhatár nélkül alkalmazható, ezért a NaturMed Hotel Carbonában bárki szabadon kipróbálhatja.
-OT-
Forrás: Travelline

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése