péntek

A legjobb stresszoldó technikák

Nyugalomra szükségünk van. Ezt mindannyian tudjuk, de a rohanó hétköznapokban sokszor képtelenek vagyunk kikapcsolni és csak akkor állunk meg, ha a szervezetünk kényszerít rá. Alábbi egyszerű ötleteinkkel segíteni szeretnénk, hogy fel tudjuk dolgozni a stresszt.
1. Felkészülés a másnapra
Semmi nem lehet annyira nyomasztó, mint felkészületlenül indítani a napot. Ezért érdemes előző este mindent alaposan megtervezni, sorba rendezni a tennivalókat, így nem érhet kellemetlen meglepetés és a terveinket is könnyebb véghez vinni.
2.  Egészséges étel
A kutatások alapján kijelenthetjük, hogy több nő, mint férfi (háromból egy) választja az evést, mint nyugtató tevékenységet, ha stresszhelyzetbe kerül. Hiába fogyókúrázunk keményen, ha problémánk adódik az evésbe menekülünk és ilyenkor sokkal több kalóriát vagyunk képesek akár egy ültő helyünkbe megenni, mint amennyire egész nap szükségünk lehet. Ha egy jégkrém helyett egy almát választunk, már sokat tettünk az egészségünkért és az alakunk miatt sem kell szoronganunk.
Bármikor eljuthatunk idáig
3.   A rendszeresség nyugtat
Szinte mindegy mi is az, a rendszeres tevékenység a napirendünkben már segít megnyugtatni a háborgó lelkünket. Hiszen az ismétlődő, jól ismert mozdulatok elvégzése csökkenti a vérnyomást, normalizálja a pulzusszámot. Segít elérni egy alkalmasint meditatívnak is nevezhető állapotot.
4.  Alaposan mossunk kezet
Amikor stresszhelyzetben vagyunk az immunrendszerünk legyengülhet, így ki vagyunk téve a baktériumok és vírusok támadásának. A kézmosással tudjuk magunkat a legjobban és legegyszerűbben megvédeni. Legalább 10 másodpercet szánjunk a szappanozásra és a meleg vizes lemosásra is.
Lehet, hogy csak egy kis zene kell
5.   Hallgassunk megnyugtató zenét
A lágyan szóló, meditatív zene bizonyítottan csökkenti a stresszt, szóval érdemes hallgatni útközben munkahelyünk felé.
6. Dugó-feszültség
Ha bent ragadtunk a dugóban és érezzük, hogy egyre növekszik bennünk a feszültség, végezzük el a következő egyszerű gyakorlatot: szorítsuk ökölbe a kezünket és ezzel egy időben feszítsük meg a váll és a kar izomzatát is, tartsuk meg a feszítést addig, míg az izmokban enyhe remegést érzünk (ez kb. 45 másodperc múlva bekövetkezik) ekkor ernyesszük el az izmainkat.
7.  Válasszuk a medencét
A vízben való lebegés az egyik leghatásosabb stresszoldó technika. Ha igazán stresszes élethelyzetben vagyunk, jól tesszük, ha heti rendszerességgel járunk úszni vagy felkeresünk egy watsu terapeutát.
A kimerültség nem vezet eredményekhez
8.  Nyolc óra munka...
Szinte nincsenek is jól elkülöníthető határai az irodai és az otthoni életünknek, hiszen otthon is megvan minden technikai feltétele annak, hogy dolgozzunk. Csakhogy ahhoz, hogy a legjobb teljesítményünket tudjuk nyújtani, szükségünk van a zavartalan pihenés és a feltöltődés óráira. A kutatások azt bizonyítják, hogy a napi 12-14 órát dolgozók nem teljesítenek jobban vagy többet, mint azok, akik 8 órában dolgoznak, mindössze fáradtabbak és ingerlékenyebbek.
9.  Ez nekünk egyszer már sikerült!
Emlékeztessük magunkat egy adott probléma megoldása előtt arra, hogy már más, de hasonló problémát sikeresen megoldottunk és ebből adódóan a jelenlegi probléma megoldása sem okozhat különösebb gondot.
10. Minden nap pár percünk magunkra
Legjobb, ha lehetőségünk van minden nap pár percet csak magunkkal foglalkozni. Ilyenkor ahelyett, hogy a napi gondjainkkal és problémáinkkal lennénk elfoglalva, fordítsuk a figyelmünket arra, hogy mit is érzünk, milyen hangok és illatok vesznek körül. Azzal, hogy a figyelmünket a belső hangjainkra, vagy a minket körülvevő világ szépségeire fordítjuk, könnyedén visszaszerezhetjük a lelki nyugalmunkat.
Találjuk meg belső békénket
Forrás: Life-style.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése