péntek

Hogyan vásároljunk Isztambulban?

Isztambul ezerötszáz éve a Kelet és a Nyugat találkozásának helyszíne, ebből adódóan nyüzsgő kereskedelmi központ. Mégis számos más fejlesztés mellett, a Nagy Bazár (Kapalıçarşı) felújítása tette fel a várost a világ legszuperebb bevásárló helyeinek listájára.
Úgy tűnik a török társadalom egy része – jobbára a szegényebbek – azzal töltik az idejüket, hogy Kék Mecset, a Hagia Szóphia és a Topkapi palota környékén várakoznak ránk, turistákra, hogy felajánlják a segítségüket. Ezt a helyi zsargon halászatnak hívja és ebben az esetben mi vagyunk a halak. A céljuk az, hogy a bizalmunkat élvezve végigvezessen az általuk ajánlott boltokon, helyeken és éttermeken. Ha nem zavar a társaság, még egy kis helyi ízzel is megajándékozhat a kíséret, de jobb, ha tudjuk kísérőnk minden általunk megvásárolt termék árából részesedik.
Az első vásárolható dolog, ami lelki szemeink előtt megjelenik miközben Isztambul térképe felett utunkat tervezgetjük az biztosan egy szőnyeg. Legyen az egy szuper trendi kilim, rózsákkal díszített puha perzsa, avagy törzsi szőttes a kínálat lehengerlően változatos. Sajnos arra elég kis esélyünk van arra, hogy sivatagi háziszőttesre bukkanjunk. De biztosan találkozhatunk a hatalmasra kínálatban egy olyan darabbal, amelynek helyet tudunk szorítani a lakásunkban.
Amiről viszont meglepően kevés Isztambulba utazó turistának van tudomása, pedig érdemes tudni: a török bőrdíszműves ipar termékei rendkívül magas minőséget képviselnek, olyannyira, hogy a bőriparáról híres Firenze kézműveseinek a legnagyobb beszállítói török manufaktúrák. Mivel a bőrtermékek egyedi kézműves munkák, a minőség és a választék is igen sokféle, de éppen ezért lehetőségünk van ízlésünknek leginkább megfelelő nadrágot, dzsekit, szoknyát és kiegészítőket vásárolni. Amennyiben igazítani szeretnénk az áhított darabon, azt is egy két nap alatt elkészítik számunkra, a lehető legjobb minőségben és biztosan jóval olcsóbban mintha otthon csináltatnánk.
További képekért kattintson ide!
Forrás: Flickr (Creative Commons) - j.o.h.n. walker
A Nagy Bazáron belül a Kalpakçilar Caddesi néven ismert sugárút teljes hosszában a Nuruosmaniye kaputól a Beyazit kapuig találhatjuk az arany és ezüstművesek boltjait. A kínálat itt is szédítő és leginkább Aladin barlangjára emlékeztet a hely, de vigyázzunk igaz régebben a török aranytermékek olcsóságukról voltak ismertek ez a kijelentés manapság már cseppet sem igaz.
Szintén kevéssé  ismert tény, hogy a legszebb tajtékpipák Törökországban készülnek. Ez a hőálló tengeri kőzetfajta víz hatására megpuhul, és így könnyen faraghatóvá válik. A változatos témák szerint faragott, gyönyörű pipák még a legeltökéltebb anti-dohányost is pipagyűjtővé teszi.
További képekért kattintson ide!
Forrás: Flickr (Creative Commons) - Charkrem
Az antikvitásokkal nagyon óvatosan kell bánni, bár abban biztosak lehetünk, hogy a kereskedő részletes igazolást fog átadni az eladni kívánt áru mellé, de jobb, ha tudjuk, hogy az antikvitások a török jog idevonatkozó tételei semmivel sem megengedőbbek, mint a magyar szabályozás. Gyakorlatilag a tilos az ország területérül kivinni olyan terméket, amelyik a 20. század előtt készült.
De nem kell aggódnunk, feltéve, hogy nem vágyunk több száz éves antikvitásokra könnyedén televásárolhatjuk a bőröndünket és attól sem kell tartanunk, hogy képesek lennénk megunni a vásárlást, hiszen a kínálat elképesztően változatos. Még szerencse, hogy igen sok helyen tudunk kártyával fizetni és a kézpénzfelvételre is számos módunk akad. Párnahuzatok, hímzett asztalterítők, díszes teáskészletek, bronz kávédaráló csak néhány azok közül a szuvenírek közül, amelyeknek megvásárlását biztosan soha nem fogjuk megbánni.
Tovébbi képekért kattintson ide!
Forrás: Flickr (Creative Commons) - laszlo.photo
Ha bejártuk a Nagybazárt, a Fűszerpiacot és az Egyiptomi Bazárt is ne felejtsünk el körbenézni a bevásárló központokban sem, amelyek már csak azért is érdekesek a magyar utazó számára, mert akad köztük szép példa arra, hogy igen is lehet az épített környezetből nem kirívó, hanem annak értékét emelő Mall-okat építeni, csak akarni kell.
Befejezésképen említsük meg az alkudozást, mert alkudni kötelező! De nem a legjobb megoldás, ha rögtön fele árat akarunk adni az általunk kiszemelt termékért és ezzel megsértjük az eladót. Kezdjük azzal, hogy az általunk elfogadhatónak tartott árból levonunk 25%-ot és ehhez képest emelkedjen az összeg. Addig kell ragaszkodnunk az ajánlatunkhoz, amíg csak lehetséges így tudjuk a számunkra legjobb árat fizetni. A másik tipp az alkudozáshoz érdemes két termék között hezitálni, így akár mind a kettőt jó áron tudjuk megszerezni és még az eladó is elégedetnek fogja érezni magát.
További képekért kattintson ide!
Forrás: Flickr (Creative Commons) - carinny
 -OT-
Forrás: Travelline

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése