péntek

Mire jó a színterápia?

Már az egyiptomiak, a rómaiak és a görögök is ismerték és nagy jelentőséget tulajdonítottak a színek egészségre és lélekre gyakorolt hatásának. Valóban meghatározza környezetünk a lelkiállapotunkat vagy akár egészségünket?
A színek gyógyító szerepéről nem csak a római, görög vagy egyiptomi emlékek között találhatunk feljegyzéseket. Indiában a különböző csakrákhoz különböző színeket rendeltek. A kínai orvosok a beteg ablakára olyan függönyt raktak, amelynek színe az adott betegség gyógyítására szolgált, és a beteg ennek megfelelő színű ruhát kapott. Az ősi megfigyeléseket tudományos kísérletek is alátámasztják, tudományosan bizonyított tény, hogy a színek pozitívan hathatnak az anyagcserére, az idegekre és az immunrendszerre. A szín vagy kromoterápia a színek segítségével próbálja visszaállítani a test és a lélek egyensúlyát.

Hangulatjavító fényjáték
A szín nem más, mint egy bizonyos fényfrekvencia koncentrációja. A szivárvány mintaszerűen bemutatja a színspektrumot, amelyre a fehér fény felbomlik. Ezt 6 szín képezi: vörös, naracs, sárga, zöld, kék és ibolya. A látható spektrum 760 ηm és 380 ηm tartományban mozog és a színeknek ebben számtalan árnyalata és variációja van.
Egy adott szín lehet serkentő vagy depresszív, konstruktív vagy destruktív. Minden színnek megvan a saját specifikus hullámhossza és kapcsolódva ehhez a paraméterhez különböző a biológiai hatása is és ez használható gyógyításhoz és harmonizáláshoz, valamint mélyebb szövetszerkezetek stimulálásához. A tudományos tény, hogy minden anyag, beleértve az emberi testet is, atomokból áll, melyek meghatározott hullámhosszon rezegnek. A színek gyógyító hatása is erre a rezgő mozgásra való pozitív hatással áll összefüggésben, ugyanis a betegségek visszavezethetőek a sejtek rezgésszámában létrejövő diszharmóniára.

Minden szín másra jó?
Minden szín önmagában hordozza a pozitív és a negatív elemeit is. Akiknek érzelmi vagy mentális problémájuk van, különösen hasznos lehet a színterápia. Az önismerethez is fontos ismernünk a színek jelentését, és a különböző színekkel kapcsolatos gondolatainkat, érzelmeinket érdemes összevetni a színek ismert jelentésével, ezt a módszert már a pszichológia is felfedezte magának.
A színterápiában alapvető feltétel, hogy tiszta színeket használjunk. A színeket a testünk különböző módon érzékelheti. Az egyik leghatékonyabb módszer a színes fénnyel való világítás az emberi testre. A legtisztább színfrekvenciák természetes úton jöhetnek létre, és mindenki által hasznosíthatók. A terápiának sokféle módja ismeretes. A polarizált fény segítségével történő terápia egyszerűen végezhető, arra azonban ügyelni kell, hogy a kezelést nyugodt körülmények között végezzük és pozitív, befogadó hangulatban legyünk. A legegyszerűbb színterápiás módszer, ha öltözékünk, tárgyaink kiválasztásakor figyelünk a belső hangra, amely súg, hogy milyen színre vágyunk.

Mutasd a színed, megmondom ki vagy
Fehér
Az összes színt magába foglalja és ez életünket is keretezi a fehér szín, hiszen nemcsak a születés, hanem a halál színe is. A fehér szín az ártatlanságot, a tisztaságot, és az ünnepélyességet szimbolizálja. Aki gyakran visel fehér ruhát, annak fontos a tisztaság, az ápoltság, sok időt szán magára, és ezt másoktól is elvárja. A fehér szín nemcsak tiszta, hanem tisztító hatású is, tehát főként az allergiás időszakban részesítsük előnybe a fehér ruházatot.
FeketeAz európai kultúránkban a gyász színe a fekete, ez a szín elősegíti a befelé fordulást, a csendes elmélkedést. A fiatalok között is időről időre visszatér a fekete divatja, amit az útkeresés, a belső út iránti vágy mozgathat. A fekete a különösen a kamaszkorban a másképpen gondolkodás és a lázadás színe is. De lehet jelzés is, az életbe kilépő kamasz a fekete színnel jelzi, hogy túl sok inger éri és pihenésre, nyugalomra vágyik. Segít a belső kreatív erőnk megtalálásában, felszabadításában Az idősebbek gyakran soha le nem veszik a feketét, ami számukra a gyász, az élettől való búcsúzás színe.
Sárga
A fehér után a sárga áll a legközelebb a Nap fényéhez, mind fényességében, mind erősítő hatása tekintetében. A sárga pszichológiai és fizikai szinten is segít mozgásba hozni a dolgainkat nyíltságot, örömöt, optimizmust, reményeket jelez, kiküszöböli a negatív elképzeléseinket, gondolatainkat és érzéseinket, melyek alaposan aláaknázzák önértékelésünket. Ehhez a színhez érdemes fordulnunk akkor is, ha gyomorproblémáink vannak illetve depressziósak vagyunk. A sárga szín marad meg legjobban az összes szín közül.
NarancssárgaA narancssárga szín csökkenti a fáradtságot és növeli az étvágyat. A narancssárga ruhák viselése megszünteti a fáradtságérzést és emeli az energiaszintet.
Rózsaszín
A szeretet és elsősorban az önszeretett színe, a rózsaszín segítségével tanulhatjuk meg szeretni és elfogadni önmagunkat és a testünket, visszatérő divatja az emberek újra és újra feléledő szeretetvágyát jelzi. A rózsaszín nyugtató hatással van a testre. Ez a szín még az izmokat is ellazítja. Ez a hatás széleskörűen alkalmazható elvonási tünetekben szenvedőknél.
Piros
A nyár színe a piros és annak árnyalatai. Ez az érett nyári gyümölcsök az eper, a cseresznye, a megy és az alma színe. Éppen ezért jó hatású a piros szín alacsony vérnyomás, erőtlenség, fáradékonyság, depresszió esetén. A piros szín melegséget, aktivitást, dinamizmust sugároz. Életerőt, bátorságot, és élni vágyást jelez. Aki gyakran hord pirosat, az megszeretné magát megmutatni a világnak, szeretné, ha észrevennék, bár nem igazán biztos magában.
Indigó
Az indígó az intuíció színe, meditálás közben segít felfigyelni olyan összefüggésekre, melyek nem jutnának eszünkbe általános dolgaink végzése közben. Képessé tesz meglátni a láthatatlan dolgokat, így új dimenziókat tesz elérhetővé.
Lila
Misztikus szín, egyesíti a kék elmélyültségét és a vörös aktivitását. A kozmikus erőt szimbolizálja, az empátia színe. Elmélyültségre, misztikus élményekre, szerelemre való vágyat jelez. A spektrum színei közül az lilának a legmagasabb a rezgésszáma, ezért a legnagyobb hatással van az emberi lélekre. Mivel az lila tartalmazza a kéket illetve a vöröset is, egyensúlyban tartja, polarizálja testünk jobb illetve bal felét, női és férfi oldalunkat. Nyugtatja, harmonizálja az idegrendszert, elfeledteti velünk mindennapi gondjainkat. Ez az áldozatvállalás színe, egy cél vagy eszme megvalósulásának vagy akár a művészi kiteljesedés érdekében.
Kék
A kék szín jellemzője, hogy békét és nyugalmat teremt. Segít abban, hogy kifejezzük saját igaznak vélt nézeteinket, s hogy igazat mondjunk. Növeli, fejleszti a szellemi érzékenységet, oldja félelmeinket. A kék színből tisztaság, csendesség és hűvösség árad, a harmónia, a biztonság, a nyugalom, a feloldódás, a végtelenség érzését kelti. A pihenésre  és nyugalomra vágyakozást is jelzi.
Zöld
A zöld szín fordul elő a természetben leginkább, semleges tényezőnek tekintik. Erősíti az idegeket, a belső nyugalmat és a lazítási folyamatokat, hatása relaxációs és nyugtató. Mérséklő hatása van, elsősorban gyulladásos megbetegedések ellen. Ismert az, hogy a levélzöld (klorofill) frissíti az ember bőrét egészen öregkoráig és fiatalos erőt ad azzal, hogy meggátolja a degeneratív anyagok felhalmozódását. A tavasznak, a természet megújulásának, a növekvő életnek a kifejezője. A színskála "közepén" áll, kiegészítő színe a piros, s mivel a kék és a sárga elegye, jelöli egyben a színek hármasságát. És bár jelezheti a kölcsönös bizalmon és szereteten alapuló kapcsolat vágyát, de tudjuk: a féltékenység szörnye is zöld szemű!
Barna
A barna szín arra utal, hogy az ember nagy fontosságot tulajdonít kényelmének, családjának, otthonának, egészségi állapotának.
SzürkeA szürke az elhatárolódás, az egyedüllét, a szabadság, a titkolózás színe. Az önként vállalt magányosság színe. Aki ezt a színt részesíti előnyben, nem akar feltűnést kelteni, de titokban vágyik az elismerésre, tapasztaltnak érzi magát. Semlegességet, hivatalos távolságtartást mutat. A háttérben azonban ő tartja a szálakat, mint szürke eminenciás.
Forrás: Life-style.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése