péntek

Utazás közben: készpénz vagy kártya?

Itt a nyár és ezzel együtt a külföldi utazások időszaka. Szerencsés esetben szép emlékeket és jól sikerült képeket hagy maga után a hosszabb rövidebb kiruccanás. De ha nem vagyunk elővigyázatosak, akkor számos keserű tapasztalatot is begyűjthetünk.
A leggyakoribb kérdés egy külföldi utazás előtt, hogy váltsuk-e be a költőpénznek valót már itthon és úgy vigyük magunkkal, vagy tegyük rá pénzünket egy bankszámlára és használjuk bankkártyánkat a fizetésnél, illetve a készpénzfelvételnél?
A készpénz nagyon kényelmes fizetőeszköz és be kell látnunk, hogy a fejletlen infrastruktúrájú országokban ez az egyetlen megoldás, hiszen a bankkártyával történő fizetésnek alapfeltétele az elektronikus banki rendszer megléte. Tény az is, hogyha az utazáshoz szükséges teljes összeget itthon váltjuk be, garantáltan nem kell automata, vagy nyitva tartó bank után rohangálnunk. Arra is lehetőségünk van, hogy még itthon, ismert terepen megtaláljuk a legkedvezőbb váltási feltételeket nyújtó pénzváltó helyet, így elkerülhetjük azt is hogy egy idegen országban kelljen ilyet keresgélnünk. És végül, de nem utolsó sorban biztosan csak annyit költünk, amennyit magunkkal viszünk.
De a készpénzt a legkönnyebb elveszíteni és ilyenkor semmiféle írásos bizonyíték nem áll rendelkezésünkre, hogy vajon mikor és hogyan lovasították meg tőlünk a bankjegyeinket. Éppen itt következik az egyik nagy előnye a bankkártyának, hogy minden esemény pontosan visszakövethető és dokumentált. Tekintettel a biztonsági kamerák széleskörű használatára, még abban is reménykedhetünk, hogy a minket megkárosító személy még a pénzünk elköltése előtt nyakon lesz csípve.
Forrás: Flickr (Creative Commons)
Mielőtt azonban zsebre vágjuk a bankkártyánkat és elégedetten útra kelünk, nem árt megvizsgálni: egyrészt minden kártyának van lejárati ideje, amely lejárta után a kártyát az elektronikus eszközök nem fogják elfogadni, másrészt ha a "Csak Magyarországon érvényes - Valid only in Hungary" feliratot találjuk rajta, akkor az nem konvertibilis, vagyis külföldön az elektronikus pontokon nem használható.
Ma már mindegyik bank kínál külföldi vásárlásra is alkalmas, konvertibilis elektronikus bankkártyát, ha utazni szeretnénk sürgősen szerezzünk be egy ilyet, vagy kezdhetünk zsebeket varrogatni az elrejtendő készpénzünk számára.
Ha már külföldi utazásra adjuk a fejünket, ésszerű erre a célra egy külön folyószámlát fenntartani (érdemes az alacsony kezelési költségű on-line folyószámlákat használni). Tekintettel arra az eshetőségre, hogy nem csak a kártyánkat lopják el, de a PIN kódot is megszerezhetik hozzá és lehúzzák a számlán lévő teljes összeget, legalább ne a teljes megtakarításunk vesszen oda. Nyugalmunk megőrzése érdekében érdemes a mobilbank szolgáltatást akkor is aktiváltatni a külföldi út előtt, ha itthon ezt nem tartottuk szükségesnek.
Általánosan kijelenthetjük, hogy Európában és a fejlett infrastruktúrájú országokban nem lehet gondunk az elektronikus kártyákkal, ennek ellenére mielőtt útra kelnénk, nem árt tájékozódni a helyi sajátosságokról. A kártyák hátoldalán levő logók tanulmányozása is megér némi időt, hiszen ha olyan üzletet találunk, ahol ilyen logók elhelyezésre kerültek, akkor biztosak lehetünk abban, hogy a kártyánkkal a boltban fizetni tudunk. Ettől függetlenül nem árt némi készpénzzel a zsebünkben átlépni a határt.
Amennyiben a hitelkártyás fizetést alkalmazzuk, tartsuk észben, hogy nem a saját pénzünket költjük és ha nem időben juttatjuk vissza a banknak a kivett összeget, a kölcsön azonnal kamatozásba kezd. Azt is jó észben tartani, hogy a hitelkártyák jó részénél a fizetés ugyan alacsony költséggel, vagy költség nélkül lehetséges, a készpénz felvétel azonban igen magas kezelési költséggel járhat. Az erre vonatkozó feltételek minden esetben megtalálhatóak a tájékoztató füzetekben illetve a szerződésekben. Sajnos a dolog természetéből adódóan rendkívül unalmas és nehezen értelmezhető formában, de vegyünk erőt magunkon és olvassuk át, mielőtt aláírnánk, mivel a pénzünk bánhatja! Arra is figyeljünk, hogy az alacsony kezelési költséggel eladott kártyák gyakran nagyon rossz arányban váltja a forintunkat valutára, ezért érdemes az erre vonatkozó szabályozásokat is elolvasni.
Ha a kártyától idegenkedünk, de nagyobb mennyiségű készpénzzel a táskánkban idegesek vagyunk, akkor választhatjuk azt a köztes megoldást, hogy az utazás folyamán felkeressük az legközelebbi bankautomatát és itt veszünk fel a tartózkodási helyünknek megfelelő pénznembe átváltott (konvergált) költőpénznek valót.

Forrás: Travelline

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése