péntek

8 apró kényeztetés, ami a testünknek is hasznos

Gyakran gondoljuk azt, hogy az egészségünk megőrzése fogcsikorgatóan kemény munka, közben pedig megfeledkezünk arról, hogy ha valami boldoggá tesz bennünket, az az egészségünk megőrzésében is segít.
Kutatások támasztják alá azt a tényt, hogy azoknak, akik a szabadidejüket a családjuk és a barátaik körében töltik, ritkábban szenvednek a magas vérnyomás okozta betegségektől, alacsonyabb a stressz hormonnak hívott kortizol szintjük, a BMI indexük az ideálishoz közelít és nem mellékesen kisebbek a zsírpárnák a derekuk körül. A tapasztalat azt mutatja, hogy az egészségünk megőrzés szempontjából elengedhetetlen, hogy élvezzük az élet örömeit. Ezek az apró élvezetek kifejezetten hasznosak is lehetnek, elmondjuk miért.
Feltöltődés jegeskávévalFelejtsük el a kávéval szembeni előítéleteinket, a legtöbb amúgy is teljesen alaptalan. Semmilyen komoly érv nem szól az ellen, hogy egy fárasztó délutánon feldobjuk magunkat egy jeges vagy habos kávékülönlegességgel. A koffein segít a bőrrákot okozó károsodások regenerálásában, kedvenc főzetünk telis-tele van antioxidánsokkal. A napi 3-4 csésze kávét fogyasztóknak 25%-al kisebb esélyük van a második fokozatú diabéteszre. Olaszosan sötétre pörkölt kávét érdemes választanunk az sokkal több biológiailag aktív összetevőt tartalmaz. És ha a kapucsínó mellé még egy kocka keserű csokoládét is elmajszolnunk, biztosak lehetünk benne, hogy komolyan segítettük a keringési rendszerünket.
A steak nem bűnA kis mennyiségben fogyasztott marhahús egészséges. Ha módunk van rá, válasszunk biogazdaságban tartott marha hátszínéből. Fogyasztása közben hozzájuthatunk a szív és agyi funkciókat segítő omega 3 zsírsavakhoz és cinkhez, ami segít, hogy erősek legyenek a csontjaink. Grillezés előtt érdemes marinálni a húst illetve elősütni és csak rövid ideig a grillen pirítani, így elkerüljük azt, hogy elszenesedjen a szeletünk.
Édes élvezet: sangriaA sangriában lévő vörösbornak köszönhetően nagy mennyiségű antioxidánshoz juttatjuk a szervezetünket, nem is beszélve a gyümölcslében lévő vitaminokról. És ha már amúgy is latinos hangulatban vagyunk, készítsünk mellé egy tál finom guacamolét. Az avokádó telis tele van többszörösen telítetlen zsírsavakkal, amelyek jó hatással vannak a szívre, az erekre és csökkentik a koleszterinszintet.
Moziba menni igenis jóHa már sikerült időt találnunk a filmezéshez, akkor válasszunk vígjátékot, vagy romantikus komédiát. A nevetésnél nincs jobb egészségvédő módszer: csökkenti a vérnyomást és a kortizol szintet is. Elég napi 15 perc nevetés ahhoz, hogy az érfalak rugalmasak maradjanak és elkerüljük a szív és érrendszeri betegségeket. És ki ne hagyjuk a pattogatott kukoricát! Igen magas a rost tartalma és sok antioxidáns van benne, persze a legjobb a csökkentet sótartalmú és biogazdálkodásból származó pattogtatni való lenne, de ezeket még a hazai mozikban nem nagyon erőltetik.
Bűntudat nélküli sziesztaWinston Churchill, John Fitzgerald Kennedy és Albert Einstein is nagy híve volt a délutáni pihenésnek. A délutáni alvás javítja a memóriánkat és fejleszti a tanulási képességünket. A kutatások szerint elegendő húsz perc szunyókálás, hogy élvezhessük a szieszta jótékony hatását. De ha nem szeretnénk feltétlenül aludni, hallgassunk nyugtató zenét, ami szintén segíthet a relaxálásban.
Edzés helyett sétaValljuk be: a sétát jóval szórakoztatóbbnak tartjuk, mint az edzést, pedig a hatás lehet legalább olyan jótékony, mint egy izzasztó futás. Csupán három órát kell egy héten erre a mozgásformára szánnunk és nem csupán kalóriákat égetünk vele, de az agyműködésünket is serkentjük. Ha nincs lehetőségünk arra, hogy a sétára szánt három óránkat barátaink vagy családunk társaságában töltsük el, akkor vigyünk magunkkal egy MP3-lejátszót és hallgassunk rajta ritmusos zenét. A zene segít a holtpontokon való átlendülésben és az unalmunkat is elűzi.
A szeretkezés mindent megoldTalán a legszexisebb egészségügyi tudnivaló, hogy a rendszeres orgazmus segít az állóképességünk megőrzésében. Nem csupán a magas vérnyomás, a szívroham és a kialvatlanság veszélye kerül el, de az immunrendszerünknek is jót tesz a gyakori kielégülés. Szóval csak hancúrozzunk bátran, sok haszna van, nem csak élvezet nyújt.
A tánc örömeA tánc kombinálja a testmozgást és a szociális kapcsolatokat, és ha valóban követni szeretnénk a tánclépéseket, még az agyunkat is új kihívások elé állíthatjuk. Még szórakoztatóbbá tehetjük a táncóráinkat, ha néhány baráti házaspárt is beszervezünk a tanfolyamra, így az edzések helyett jó hangulatban, kiváló társaságban kényeztethetjük testünket és lelkünket egyaránt.
Forrás: Life-style.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése