péntek

A Feng Shui fogalmai

A harmónia keresése lakberendezéssel - folyt. -

Azt az érzést mindannyian ismerjük, amikor belépünk egy szobába, és elsőre otthonosnak találjuk, tökéletes harmónia érzése önt el minket. Ez persze lehet pusztán egyéni ízlés dolga, de a Feng Shui követői szerint egy olyan nagy múltra tekintő tudományról van szó, amelyet nem lehet figyelmen kívül hagyni.
A qi a világegyetemet mozgató és átható életenergia. Valamennyi jelenségben tetten érhető, kapcsolatot teremt az anyagi és nem-anyagi világ között, a létezés mozgatója. Folyamatosan változik, és mindent összeköt.

Sheng qi: pozitív hatású életenergia. Hordozza mindazt, amit szépnek, élettel telinek érzünk, harmóniaként jelenik meg környezetünkben.
Sha qi: ártó hatású energia, diszharmóniaként érzékeljük.


Yin és yang
A kínai világszemlélet szerint a kezdet kezdetén csak a nagy üresség, a semmi létezett. Az ürességből keletkezett kettősség a yin és yang kettőssége, ami két ellentétes, egymás nélkül nem létező, de egymást kölcsönösen kiegészítő erőt jelent, melyek egymásba folyamatosan átalakuló, dinamikus egyensúlyban vannak.
Összekapcsolódásuk a Tai Ji szimbólumban - melyet sokan „yin-yang jelként” ismernek - az egység jelképe, a yin és yang egyensúlyi állapotát ábrázolja. A fehér rész a yang, a fekete a yin. Kölcsönösen vonzzák egymást, kizárólag együtt, egymás relációjában létezhetnek. A fekete pont a fehérben azt jelzi, hogy a yangban mindig található yin. A fehér pont a feketében pedig azt, hogy a yinben mindig található yang. Minden jelenség „osztályozható” egy megadott szempont szerint vizsgálva a yin és yang aspektus szerint (a vizsgálat szempontja azért lényeges, mert pl. lehet egy jelenség önmagában yin, hatásában azonban yang).

Az Öt Változó Állapot (Wu Xing)
A „wu” írásjegy jelentése: öt, a „xing” pedig egyfajta mozdulatot, szabályszerűséget jelent, ezért helyesebb, ha az ismert Öt elem helyett az Öt változó állapot kifejezést használjuk a teória megnevezésére. Ebben az összefüggésben az elemek egy-egy energiaminőséget jelenítenek meg, ezek: a fa, a tűz, a föld, a fém és a víz. Az elnevezések semmi esetre sem csak magát az anyagot takarják, sokkal inkább azok tulajdonságainak összefoglalását jelentik, egyfajta analógiára adnak lehetőséget. A világ összes jelensége, és a köztük lévő kapcsolatok leírhatók az Öt változó állapot segítségével.

He Tu
A mondák szerint Fu Xi (nem tudni biztosan, hogy egy i.e. 3000 körüli nomád törzs vagy a törzs vezetőjének neve) a Sárga-folyóból felbukkanó mitikus állat, egy sárkányló/teknős hátán látta meg a He Tu ábrát, amely sötét és világos pontokból álló mintázat. A páratlan számú világos pontok yang, a páros számú sötét pontok pedig yin tulajdonságúak.

Lou Shu
A Luo Shu a mozgásban lévő világegyetem szimbóluma. A 3x3-as „bűvös” négyzetben minden sor, oszlop és átló összege 15. A számok egymástól különböző energiaminőségeket képviselnek. A Repülő Csillag módszer a Luo Shu számainak sorrendjét követi, amikor egy épület homlokzati irányát és építési idejét figyelembe véve meghatározza a ház energetikai térképét. A kilenc csillag helye a Luo Shu-ban az idő ciklusainak megfelelően változik. Ez a matematikai formula adja a Repülő Csillag módszer szerinti kiértékelés alapját. A bonyolult, sokrétű jelentéstartalommal rendelkező számokat tartalmazó diagram ábrázolja az épület energetikai térképét. Ezt a helyszíni adottságok tükrében értelmezve feltárhatók a lakók vagy dolgozók lehetséges problémái.

Ba Gua, a 8 trigram
Fu Xi a He Tu-ból alkotta meg a Ba Guá-t, vagyis – szó szerint – a 8 trigramot, mely a világmindenség jelenségeit absztrakt módon szimbolizálja. Egy gua, azaz trigram 3 megszakított (yin) vagy folytonos (yang) vonal kombinációjából áll, a Yin-Yang teóriát árnyaltabb szinten megvilágítva. Kétféle Ba Guát ismerünk, az ún. Ég előttit és az ún. Ég utánit, melyek az egyes trigramok sorrendjében különböznek egymástól.

Forrás: Life-style.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése