péntek

A leghatékonyabb edzés tánc segítségével

A tánc magával ragadó, gyakorlása pedig jót tesz az egészségünknek. Hogy mik is a hozzávalói egy igazán hatásos edzésnek? Mindenek előtt szükségünk van a zenére, hiszen a ritmus mozgásra ösztönzi a testünket és szükségünk van adott technikára. Bemutatjuk a legjobbakat.
Körülnéztünk dance-fitnesz trendek piacán, hogy megtudjuk milyen lehetőségeink vannak, ha legjobb formánkat tánccal szeretnénk megszerezni/visszanyerni/megtartani.

Axé
Az axé a Brazíliából érkezett és nem egyéb, mint pop zenével ötvözött szamba fitnesz, ami egy óra alatt akár 700 kalóriát is képes elégetni. Szóval utána nyugodt lelkiismerettel leülhetünk ebédelni. Ennek a meglehetősen új edzés módszernek a népszerűségét elsősorban a jó hangulatú zene és a tüzes latin ritmus adja. Szinte el lehet felejteni az órát, mert szinte észre se vesszük, hogy izzasztó edzésen vettünk részt, sokkal inkább olyan mintha buliztunk volna egy jót. Hogy mitől olyan hatásos ez a tánc az rögtön kiderül, ha megfigyeljük az alaplépést, ami kombinálja a váltott lábú szökkenést, a capoeiraból ismert levegőbe bokszolással és a csípőcsavarással. Mindezekhez csatlakozhat karlendítés, páros lábbal történő ugrások attól függően, hogy az oktató milyen koreográfiát talál ki a zenére.

Afrodance
A fekete kontinensről érkezett az Afrodance. Az afrikai táncok alapját az adja, hogy a súlypontunk földközelbe kerül, a térdünk rogyaszt, a fenekünk közelít a talaj felé, ezzel már el is értük, hogy az edzés alatt folyamatos tónusban tartsuk az alsó testtájainkat. Ha ehhez hozzávesszük az afrikai táncokból átemelt karmozdulatokat a lendületes ugrásokat, rúgásokat és csípőcsavarásokat, máris kiderül, hogy miért is olyan hatásos alakformáló ez a mozgásforma.


Aerodance - Levegőtánc
Az aerodance talán a legkézenfekvőbb névvel lett ellátva, nem más, mint aerobic sok hipp-hopp, jazz tánc és funky elemmel dúsítva. Az oktató feladata, hogy a szabványos aerobic órát izgalmas, de könnyen elsajátítható tánclépésekkel dobja fel. Oktatása kiscsoportokban javasolt éppen azért, hogy az oktató minél több figyelmet tudjon fordítani az egyes résztvevőkre és korrigálni tudja a pontatlan lépéseket.


Kangoo jumps
Nomen est omen!  - a kangoo jumps az Ausztrál kontinensről származik, Nem kevesebbet ígér használóinak, minthogy hatalmas ugrások segítségével könnyedén égethetjük a kalóriákat (akár 500 kalóriát óránként) és megóvhatjuk az ízületeinket a sérülésektől. Rendkívül dinamikus és lendületes mozgásra ad lehetőséget a mozdulatok változatosságának csak a fantázia szab határt.


Dance bollywood
Bollywood -nem elírás: a Bombayban, hollywoodi mintára gyártott zenés, táncos musical-szerű filmeket hívják így. A tánc a klasszikus indiai templomi táncok, az indiai népi táncok, keleti és nyugati szóló és csoportos táncok színes egyvelegéből lett alkotva. Az órák nem kevesebbet ígérnek, minthogy az indiai filmekből ismert Bollywood zenékre etno és tradicionális elemeket tartalmazó modern tánckoreográfiákat sajátíthatunk el, amelyek alaposan átmozgatják a testet és a tánc felszabadító élményével ajándékozzák meg a lelket. Ha hatással van ránk a harsány, orientális stílus, biztosan imádni fogjuk.


Zumba

A Zumba „gyors mozgást” jelent, a szamba (tánclépés) és a rumba (party) szavakból képezte kifejlesztője Alberto Perez, becenevén „Beto”. A szintén a hibrid kategóriába sorolható módszer lényege, hogy az oktató elsősorban latin-amerikai ritmusokra és tánclépésekre koreografálja az óráit, figyelembe véve az interval edzésmódszer elveit (lassabb-gyorsabb, alacsony intenzitás-magas intenzitás). Az interval módszert a test fizikai kondíciójának javítására fejlesztették ki, amely elsődlegesen a szív és vérkeringési rendszerre van jótékony hatással. Emellett a lassabb számoknál előszeretettel alkalmaznak erősítő gyakorlatokat is, amelyek a vázizomzat tónusát javítja.
 
Forrás: Life-style.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése