péntek

Hogyan varázsoljunk kertet a balkonra?

Egy belvárosi lakás kis balkonja is lehet stílusos paradicsom tavasztól őszig, csak egy kis kreativitás és némi házimunka kell hozzá.
Néhány hasznos tanács segítségével akárki megtalálhatja a módját, hogy az unalmas teraszából szépséges pihenőhelyet varázsoljon. Annak ellenére, hogy manapság újra divatja van a nagy teraszoknak, ezek jórészt kihasználatlanul, esetleg biciklitárolóként szolgálnak, ahelyett, hogy szerves részét képezzék a lakásnak. Lássuk, mivel varázsolhatunk a balkonra akár egy egész kertet.
1. A terasz a lakás részeA terasznak a nappali szoba kiterjesztésének kell lennie, éppen ezért szükség van néhány ülő alkalmatosságra, amelyek szinte hívogatják az embert. Nagyon fontos azonban, hogy tisztában legyünk a terasz méreteivel mielőtt a bútor beszerzésébe fogunk. Ha csak egy aprócska balkonunk van, két karcsú szék és egy asztalka éppen elegendő lehet. Otthonosabbá és kényelmesebbé tehetjük néhány színes ülő párnával, amelyek közül érdemes az időjárásnak ellenállóbbat választani.
2. Zöld balkon
Figyelembe kell vennünk, hogy a terasz külső tér, ennek megfelelően akkor néz ki a legjobban, ha feldobjuk némi zölddel. A növények a legmegfelelőbb eszközei annak, hogy díszítsük az elhanyagolt teraszunkat. Virágokkal beültetett cserepek már önmagukban kellemes dekorációs elemek. És ha a kevés a hely, akkor a rácson kívülre is akaszthatjuk a növényeket. A növények kiválasztásánál fontos tudni, hogy mennyi nap éri a területet és ennek megfelelően választani.
3. Csavard ki a szőnyeget
Ahhoz, hogy az életterünket ki tudjuk terjeszteni a teraszra, elengedhetetlenül szükséges, hogy a padlóra is kerüljön valami, ami egyrészt otthonossá, másrészt kényelmessé teszi a teret. Akár egy rongyszőnyeg vagy egy bambusz szőnyeg jó szolgálatot tehet.

FOTÓ: OT
4. Legyen világosság
Ha a lehetőségek adottak és a teraszra is ki van vezetve az áram, akkor érdemes egy kellemes fényű lámpát felszerelni. Ha erre nincs lehetőség, akkor maradnak a gyertyák és a mécsesek. Szelesebb balkonokra magasabb falú mécsestartókat érdemes beszerezni.
5. Gyógy- és fűszernövényekBiztosan nem lehetséges egy háztáji kiskert összes zöldségét és gyümölcsét megtermelni a balkonládákban, de ha lehetőség van rá, akkor a virágok mellet érdemes egy-egy paradicsom palántát is nevelgetni. Esetleg egy árnyékosabb sarokba mentát ültetni, de a rozmaring, kakukkfű, bazsalikom is könnyen beékelhető és nagyon megéri.
6. Intimszféra
Ha a teraszra mindenki belát, akkor érdemes elgondolkodni, hogy némi takarással védjük meg a privát terünket. A bambuszárnyékoló ilyenkor kézenfekvő és környezetbarát megoldás lehet, de nem árt, ha felmérjük a környezetünket, egy modern épület homlokzati falán nem biztos, hogy jól mutat egy rusztikus megoldás.
7. Művészet a szabadban A festmények és a fotók a terasz falán is jól mutatnak, csak arra kell ügyelni, hogy olyan helyre akasszuk őket, ahol védve vannak a nedvességtől.
8. Szélcsengő
Egy szép szélcsengő kellemes hangokkal tölti be a teret és látványnak sem utolsó. Manapság a bambusz szélcsengők is nagyon divatosak és a hangjuk is kellemes.

Forrás: Life-style.huLife-style.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése