péntek

Több mint előjáték - a masszázs titkai

Akik nem csak napi stresszoldásként vagy szexuális előjátékként ismerik a masszázst, azok tudják, hogy az egyik legősibb gyógyító eljárásról van szó, amelynek számtalan formája létezik napjainkban is. Masszázs kalauzunkkal az eligazodást szeretnénk segíteni az eljárások között.
A legősibb gyógyító  eljárás eredetét homály fedi, legkorábbi feljegyzés a masszázsról Kínából származik Kong-Fu-tól ie. 2700-ból. A francia massage szó származhat a görög massein (dörzsölni), az arab mass (nyomni), de akár a héber mases szóból is. Most a masszázs fajtáiból állítottunk össze egy rövid bemutatót....

FOTÓ: Flickr (Creative Commons) - thomaswanhoff
Akupresszúra - A kínai orvostudomány által kifejlesztett a meridián-terápiák segédeszköz nélkül is végezhető változata. Az akupresszúra működési elve azonos az akupunktúráéval, de a tűszúrásoktól irtózók is igénybe vehetik.
Ayurvéda testkezelések – Az Indiában kifejlesztett holisztikus gyógyászati rendszer az ayurvéda szerves részét képezik az olajos, gyógynövényes masszázsok. A speciális és személyre szabott kezeléseket részletes - az ayurvéda rendszerén belül végzett - állapotfelmérésnek kell megelőznie.
Cellulit masszázs – A cellulit masszázs célja a bőr kötőszövetében elraktározódott, és ott ödémás göböket (narancsbőr) kialakított, méreganyagok kipréselése a nyirokkeringésbe. A hatást illóolajokkal és köpölyözéssel erősítik.
Cranio-sacralis terápia - A cranio-sacralis kezelés célja a gerincvelő-folyadék akadálytalan áramlásának, és ez által a központi idegrendszer zavartalan működésének biztosítása. A hatást a koponya és a nyakcsigolyák finom mozgatásával érik el.

Csontkovácsolás - A csontkovácsolás a csontok, és az azokat mozgató izomrendszer visszafordítható reflexes működészavaraival foglalkozik. Manuálterápiás módszer, amely finom kimozgatásokkal és erőteljes rántásokkal egyaránt dolgozik.

FOTÓ: Flickr (Creative Commons) - Kerala Tourism
Dorn-Breuss masszázs - Ez az új keletű terápiás eljárás, a csípőcsont, a keresztcsont és a gerinc problémáit igyekszik orvosolni. Célja az itt keletkezett feszültségek oldásával visszaállítani az egészséges egyensúlyi állapotot.
Gyógymasszázs – Általában orvosi utasításra végzett gyógyító jellegű masszázs. Alapja a svédmasszázs, ezért a nyugati típusú masszázsirányzatok közé soroljuk.
Hangmasszázs, hangterápia – A több mint 5000 éves, Indiából származó módszer azon alapul, hogy minden élő szervezet atomi szinten rezeg és a hangtálak megszólaltatásával létre hozott rezgés segít visszaállítani a szervezet harmonikus működését.
Holistic Pulsing – lélekmasszázs - Ringató és vibráló mozgások segítségével lazítják el az egész testet. A HP nem csak a testre, hanem a lélekre és a szellemre is hat, beindítja a test öngyógyító folyamatait. Jó eredménnyel alkalmazható a félelmek oldásában, a pánikbetegség, és a depresszió gyógyításában.
Kahi Loa masszázs - A Kahi Loa egy nagyon régi hawaii-i sámán masszázstechnika, amelyben a kupua (beavatott) hét őselem (tűz, víz, szél, kő(föld), növények, állatok, emberek világa) segítségével harmonizálja a testet, a lelket és a szellemet.

FOTÓ: Flickr (Creative Commons) - PYONKO
Kiropraktika - A kiropraktika a görög eredetű cheiro és praxis szavak összetételéből ered, jelentése: kézzel praktizálni. Az agy, a test és a gerinc összefüggéseiből kiindulva, speciális fogások segítségével a test belső öngyógyító folyamatait indítja be.
Kötőszöveti masszázs - A kötőszöveti masszázs célja a kötőszövet stimulálása. A masszázs közben a páciens általában ülő helyzetben van, fedetlen háton végzett masszázsfogások közül akadnak kellemetlenek is.
Lávaköves masszázs – A masszázs eszközeként felmelegített vulkanikus eredetű köveket használnak. A kövekből áradó hő segít a test ellazításában és a legömbölyített lapos kövekkel masszírozó mozdulatokat is végeznek.
Lomi Lomi masszázs - A Lomi-lomi masszázs a Hawaii szigetekről származik, különleges technikát alkalmazó masszázs. Célja az emberi test izomcsomóinak és stresszes állapotának oldódás. A masszázst relaxációs zene, illatgyertyák és füstölők alkalmazása egészíti ki, melyek elősegítik a test teljes ellazulását.
MA-URI masszázs – A Polinéz szigetvilágból eredő gyógyító masszázs. Alapja a HUNA életfilozófia, amelyet a masszázs a tánccal és a zenével kapcsol össze. Rendkívül egyedi masszázsélmény.

FOTÓ: Flickr (Creative Commons) - Nick J Webb
Mézmasszázs – A mézmasszázs minden más masszázstól eltérő fogásokat használ, hiszen a ragadós mézet ugyan belemasszírozza a bőrbe, de ami utána következik, bár nagyon jótékony hatású, kellemesnek mégse nevezhető, tulajdonképpen jellegzetes vákuumhatás létrehozása, amelyet leggyakrabban háton alkalmaznak.
Nyirokdrenázs masszázs - A nyirokdrenázs masszázs lágy, körkörös, nyomó-simító mozdulataival gyorsítja a nyirok elfolyását. Ezzel megszűnik a szöveti nyirokpangás, az anyagcsere salakanyagai pedig hamarabb kiürülnek. Gyorsítja a sejtek és a szövetek regenerálódását, csökkenti a gyulladáskészséget, elősegíti meglevő gyulladások, sebek gyógyulását.
Penzel-féle akupunkt masszázs – Ezt a terápiát Németországban az 50-es és 60-as években Willy Penzel fejlesztette ki. A Penzel-féle akupunkt-masszázs regulációs terápia, alapja a kínai energiatan. A masszírozás elsősorban azon meridiánok mentén történik, amelyek energiahiányt mutatnak.
Reflexológia - A reflexzóna masszázs azáltal, hogy serkenti a vér- és nyirokkeringést, segíti a szervezet öntisztulási képességét. Erősíti az immunrendszerünket, az öngyógyító folyamatokat beindítja. Hatását a talp reflexzónái és azok agyi- és szervi kapcsolatán keresztül fejti ki.
Shiatsu masszázs – A shiatsu szó jelentése ujjal történő nyomás, a masszázs célja a 12 fő meridián (energiacsatornák) és a bennük áramló energiának az akadálymentesítése. A módszer az akupunktúra alapjaira épül és az akupresszúrához hasonlóan, a tűk helyett itt is az ujjakkal dolgoznak.
Sportmasszázs - A sporttevékenység előtti masszázs célja az izmok felszabadítása, ami után az izmok ellenállóbbak, terhelhetőbbek és erősebbek lesznek. Az elsavasodott, kötött izmok hajlamosak a sérülésre, mivel elvesztették rugalmasságukat. A sport utáni masszázs célja izmaink regenerálása.
Svédmasszázs - Klasszikus öt alapfogása a simítás, a dörzsölés, a gyúrás, a vibráció (rezgetetés), és az ütögetés. Modernebb verzióiban szerepel az intermittálás (simítás és gyúrás), a felrázás, a kirázás, és a vezetett passzív kimozgatás is.
Szegment masszázs - Bőrünk, csontjaink, belső szerveink és szervezetünk azon része, melyek egy adott zónában helyezkednek el mind funkcionális kölcsönhatásban állnak egymással. Ennek az az oka, hogy a bőr, az izmok, az ízületek, a csontok, az erek és a belső szervek azonos gerincvelői szegmentumból nyerik idegi ellátottságukat. A masszázs célja az, hogy az adott szegmenthez tartozó reflexkörbe beavatkozva a zónában elhelyezkedő szövetek állapotát normalizálja.
Thai masszázs - A thai masszőr tetőtől talpig minden testrészt végigmozgat egy kötött koreográfia szerint, a masszázs speciális fogásokkal dolgozik és nyújtó elemeket is tartalmaz.
Vákuum masszázs - A vákuum masszázst kozmetikai és szépészeti eljárásként ismerjük, speciális géppel végzik. Célja megszüntetni a kötőszöveti nyirokpangást.
Yumeiho masszázs - A Yumeiho nyomó-gyúró masszázsfogásokból, akupresszúrából és ízületi helyreigazító mobilizációból áll össze. A földön (matracon) könnyű, vékony öltözetben történő masszázst mindig az adott páciensre szabva alkalmazzák.
Forrás:  Life-style.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése