péntek

Kártyajátékból sorselemzés

A Tarot kártya a mai játékkártyák őséből fejlődött ki. A történelem során szórakozásból szinte tudományos irányzattá nőtte ki magát, jelenleg korunk egyik legismertebb spirituális jelensége a Tarot kártyavetés. Most megismerhetjük történetét és alapjait.
A Tarot mai formájában 78 lapból áll: 22 Nagy Arkánumból és 56 Kis Arkánumból. Az arkánum szó titkot jelent. Így aztán senkit nem lephet meg, hogy magának a Tartot kártyának az eredet is titokzatos homály lengi körül. Bár sokan vannak, akik a Tarot kártyát az ősi egyiptomi beavatottak és vagy a kabbalista titkos tanok szimbolikus gyűjteményének tartják.
FOTÓ: Flickr (Creative Commons) - Carolina Gonzalez
Az ősi Kínában már a 10–11. században is forgatták a kártyalapokat, de egyes történészek szerint Koreában és Japánban már a 9. században is volt a kártyához hasonló eszköz. A mameluk paklinak 52 lapja volt és ugyanazt a négy színt tartalmazta, mint az általunk ismert Tarot kártya, ezek a botok, a kelyhek, az érmék és a kardok. Minden színhez tíz szám tartozott, és egy király (/malik/), egy alkirály (/nā'ib malik),/ valamint egy alkirály-helyettes (/thānī nā'ib)/.
Itáliában a XV. században kártyajátékként használták. Gazdag patrónusok gyönyörű Tarot kártyacsomagokat készítettek, melyek közül jó pár, művészi szépségüknek is köszönhetően, fennmaradt. Az 1420 és 1450 között készült Visconti - Sforza a legteljesebb ilyen kártyacsomag. A kereszténység üldözni kezdi a Tarot és használóit, talán ennek is köszönhető, hogy a Tarot a társadalom peremén élő vándor cigányok kezében vált a ma is ismert jóskártyává és szerezte jövendő-mondó hírnevét.
FOTÓ: Flickr (Creative Commons) - in da mood
Hivatalosan Európában a 17. században kezdenek el Tarot kártya gyártani ezek a paklik 36-46 laposak voltak és kifejezetten jóslásra szánták őket. A leghíresebb jósnő, Sybille (neve a görög legendák a látnok Szibilláira utal), azaz Marie-Anne Adélaïde Lenormand, akinek a híre messze földre eljutott, így a szalonjában megfordult Eötvös József is. Jóslatait több könyvben foglalta össze. Többek között 1814- ben megjelent könyvében (Les Souvenir Souvenires prophetiques d'une Sybille) megjövendölte Napóleon bukását, bár ez a lipcsei csata (1831 október 16-19.) után nem lehetett nagyon nehéz.
Eliphas Levi francia filozófus a Nagy Arkánum huszonkét kártyáját a héber ábécé betűinek felelteti meg és kabbalisztikus értelmet tulajdonít nekik. Szerinte a négy kártyacsoport Isten Szent Nevének 4 betűjével azonos:
FOTÓ: Flickr (Creative Commons) - MShades
J=Botok; H=Kardok; V=Kelyhek; H=Érmék
Antoine Court de Gébelin francia teológus az aranykorról alkotott elméletét részletező művében (Le Monde primitif, analysé et comparé avec le monde moderne - Az ősi világ, elemzése és összehasonlítása a modern világgal) kifejti, hogy a Tarot kártyák allegóriák, az ősi egyiptomi hieroglifák kifejezői. Lévi tanítványa, Jean-Baptist Pitois (1811-1877) Paul Christian álnéven írt egy könyvet Mágia történet címen. Pitois a Tarot és az asztrológia összefüggéseivel foglalkozott és használta először a árkánum elnevezést. Dr. Gerard Encausse álnéven Papus. 1889-ben írt a Tarot-ról könyvet, melyben numerológiai vonatkozásokkal egészítette ki Lévi nézeteit.
FOTÓ: Flickr (Creative Commons) - zigwamp
Ő társította először a Kis Arkánumot a négy elemmel:
Botok=Tűz elem; Kelyhek=Víz elem; Kardok=Levegő elem; Érmék=Föld elem
A XIX. század végén Angliában és az Egyesült Államokban ugrásszerűen megnőtt az érdeklődés a Tarot iránt. Arthur Edward Waite (1857-1941) a századforduló körül sokat tett a Tarot kártya közérthetőbbé teléért. Waite Amerikában született, de Angliában nevelkedett, nagy ismerője volt az okkultizmusnak. Tagja, később nagymestere lett az "Aranyló hajnal titkos rendjének" (Golden Dawn). Waite volt a szellemi atyja egy új Tarot kártyának, melyet kérésére egyik rendtársa, Pamela Coleman Smith rajzolt meg. A művész kézjegye PCS mind a 78 lapon megtalálható. Az eddigi Tarot kártyákon csupán a Nagy Arkánumok, az udvari figurák és esetleg az ászok voltak illusztrálva. A Waite által megálmodott csomagban a fennmaradó 36 lap is képekkel van illusztrálva. Ennek következtében az ő Tarot-ja ma a legelterjedtebb, és magyar nyelven ehhez áll a rendelkezésre a legrészletesebb irodalom. A kártya neve Rider-Waite Tarot.
FOTÓ: Flickr (Creative Commons) - Margot Wolfs
Magyar Tarot-nak a Kazanlár Emil Ármin által festett kártyát hívják. A művész Perzsiában, a mai Irán területén született, és csak 23 éves korában költözött Magyarországra, édesanyja hazájába. 1994-ben készült el a 80 Tarot festménnyel. Tarot lapjait részben a keleti világ színeiben és formáiban, másrészt a magyar mondák és népművészet formájában alkotta meg. Ezért ő ökomenikus Tarotnak is nevezi.
A 30-as években Carl Gustav Jung a Tarot figuráiról, mint archetípusokról tartott előadás sorozatokat Svájcban. Jung a nagy világvallások és mitológiai szimbólumok megörökítés látta a kártyalapokon. A tudattalan pozitív és kreatív oldal emelte ki, úgy gondolta, hogy a kollektív tudattalan az egyetemes minőségeket nagy mértékben befolyásolja. Siegmund Freud, aki szintén használta kezeléseinél a Tarot, Jung nézetével szemben nagy hangsúlyt fektetett a tudattalan irracionális, primitív aspektusaira, úgy gondolta, hogy a tudattalan, elfojtott vágyaink és késztetéseink otthona.
FOTÓ: Flickr (Creative Commons) - markhillary
Abban azonban mindketten egyetértettek, hogy a kérdésre adott válasz a tudattalannal hozható összefüggésbe, amely az emlékezetnek és a tudatosságnak az a mély szintje, amely minden emberben ott lakozik, de távol áll a mindennapi tapasztalattól. Legtöbbször nem tudjuk, hogyan is működik a tudattalanunk, de mindenre, amit teszünk, hatást gyakorol. Így arra is hat, hogy hogyan mely kártyákat és miért pont azokat választjuk. Ha mindezt elfogadjuk, akkor válik a Tarot mai felhasználó kezében segédeszközzé ahhoz, hogy jobban megismerhesse és megérthesse önmagát. A leírások szerint a kártya rendszeres használatával fejleszthetjük az intuitív észlelésünket. Megtalálhatjuk a rendeltetésünket és fejleszthetjük az önismeretünket. A Tarot kártya segíthet döntésekben és a kapcsolatok tisztázásában.
Végső soron a Tarot kirakása remek társalgási lehetőség, és segítségével talán még olyan dolgokról is hajlandóak vagyunk beszélni a barátainkkal, partnerünkkel akár a kollegáinkkal, amiről máskülönben inkább hallgatnánk és a szőnyeg alá söpörnénk, bár ottléte kényelmetlen érzést okoz. Kibeszélése azonban megkönnyebbülést jelenthet.
Forrás: Life-style.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése