péntek

Csakrák: az ember működése más szemmel

A csakra szanszkrit szó, jelentése: kerék. A csakra fogalma a tradicionális indiai gyógyászatban alakult ki, azokat a kerék, vagy virág alakú energia központokat hívták így, amelyek feltételezésük szerint az ember aura testén helyezkednek el.
A testen található hét csakra első leírásai már az Upanisádokban is megtalálható, a legrégebbi fennmaradt írásos emlékek időszámításunk előtt 1200-900 között születtek. A csakrákat erőközpontoknak is hívják és feltételezik, hogy működésük meghatározza a fizikai test működését. A csakra a fizikai test megfelelő testrészének idegeivel áll közvetlen kapcsolatban. Az idegrendszeren keresztül látja el energiával a testet és ez által információkkal a szerveket, végtagokat és a sejteket.

A hét fő csakra:

egyes csakra a gyökércsakra,
kettes csakra a hasi ( vagy szex-) csakra,
a hármas csakra a köldökcsakra (solar plexus; napfonat),
a negyedik csakra a szívcsakra,
az ötös csakra a torokcsakra,
a hatodik csakra a homlokcsakra (harmadikszem),
és a hetedik csakra a koronacsakra.

A csakrákat a három létsíkhoz szokták hozzárendelni a következőképpen: az anyagi síkhoz kapcsolható az első és a második, vagyis a gyökércsakra és a kettes csakra. Ennek a két csakrának a kiegyensúlyozott működése a fizikai test egészsége miatt szükséges. A gyökércsakra közvetlenül az anyagi világhoz kapcsol, kettes csakra a szexualitás és a kreativitás központja. Az anyagi síkhoz kapcsolódó fogalmak az anyagi biztonság, egzisztencia, család, szexualitás és az alkotókészség. Ennek a két csakrának a megfelelő működése esetén két lábbal állunk a földön, harmonikus a párkapcsolatunk és tele vagyunk ötletekkel.
A második szint az érzelmi sík, ehhez a köldökcsakra, a szívcsakra és a torokcsakra kapcsolható. Itt találkozhatunk az ego fogalmával. Freud az ego fogalmát kétféle értelemben használta, amelyeket gyakran összemosott. Az ego egyfelől mentális struktúra, lelki hatóság, másfelől szubjektív, tapasztalati önkép. Ez is magyarázza, hogy ezen a szinten fontossá válnak az egyén érzelmei, érzései és a kommunikációja.
A szellemi vagy spirituális sík a homlokcsakrához és a koronacsakrához kapcsolható.
A csakrák örvénylése a gyökércsakrától a koronacsakra felfelé haladva egyre gyorsabb, a forgás iránya az óramutató járásával megegyezik - állítják az indiai gyógyítók. A hét fő csakrát a halad a gerincoszlopunk mentén haladó energiacsatornák, azaz nádik kapcsolják össze, ezekben áramlik az életenergia, a prána. A három fő nádi: az Ida, a pingala és a szusumna. Az Ida a női energiát szállítja a gerinc bal oldalán felfelé, a pingala a férfienergiát viszi a gerinc jobb oldalán lefelé. A szusumna, a középső, semleges csatorna, a gerinc vonalát követi. Ahhoz, hogy a prána a középső csatornába tudjon ömleni, és felfelé, az agyba áramlani, szükség van a férfi és a női energiák egyensúlyára.

A gyökércsakra farokcsont és a keresztcsont, tehát a gerincoszlop alsó végénél található. Színe: ragyogó rubinvörös, tűzpiros. Az első csakra fő feladata a leföldelés. Ez azt jelenti, hogy a testünkben élünk, szeretjük azt és elismerjük szükségleteit. Nagyon fontos, hogy „gyökeret” tudjunk ereszteni.
Kettes csakra a köldök és a farokcsont között félúton helyezkedik el (köldök alatt kb. 2 ujjnyira). Színe: ragyogó narancssárga Ha ez a csakra jól működik, akkor a szexuális és a kreatív energiáink jól működnek és megfelelően áramolnak.
A napfonat, köldök-, hasi és solar plexus csakrának is nevezik. Elhelyezkedése: köldök tájékán, a köldök mögött. Színe: ragyogó citromsárga. Ehhez a csakrához tüzes energiák társulnak. Szenvedélyekről, haragról és az érzések feldolgozásáról van itt szó. A tűz belső erőnket is szimbolizálja, amitől nagyon sokan félnek. A köldökcsakrához a mozgás, a változás fogalma társul.
Szívcsakra elhelyezkedése a mellkas közepén, a szív magasságában. Színei a ragyogó zöld és a rózsaszín. A szívcsakra az anyag és a szellem világa közötti híd. Hozzá kapcsolódik a feltétel nélküli szeretet, melynek jegyében elfogadunk másokat és önmagunkat.

A torokcsakra az ádámcsutka területén található. Színe az égszínkék. Feladata az őszinte kommunikáció és az igazmondás megtanulása. A torokcsakra fő témái az önfegyelem és a kommunikáció. A torokcsakra egyik fő gyakorlata a hallgatás, hiszen csak akkor tudunk őszintén kommunikálni, ha meghallgatjuk magunkat és másokat, amihez csendre van szükségünk.
A homlokcsakra vagy a harmadik szem a két szemöldök között található, a szemöldök vonalától kicsit följebb. Színe: ibolya, liláskék. A harmadik szem az intuíció és a hatodik érzék szerve. A harmadik szemünket érezzük, amikor hirtelen nagyon jó ötletünk támad. A harmadik szemhez kapcsolódik a nevetés is. Fontos, hogy tanuljunk meg nevetni magunkon is.
A koronacsakra a fejtetőn helyezkedik el. Szanszkrit neve Szahaszrara, mely ezerszerest jelent ezért is gyakran ábrázolják az ezerszirmú lótusz stilizált képével. Színei az ibolya az arany és a fehér. Ezen a szinten érhetjük el a teljes szabadságot, felelősséget vállalunk életünkért és bízunk a megérzéseinkben és a belső vezetésben.
Forrás: Life-style.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése