péntek

Tökéletes strandok és forró éjszakák egy horvát szigeten

Pag szigete első látásra kopárnak tűnik, de több élet van rajta, mint amit elsőre sejtene az ember. Pörgő éjszakai élet, nemzetközi szintű bulikkal, színvonalas strandokkal és kiváló szállodákkal – mi kell még egy igazi nyárhoz?
A horvát tengerpart  soha nem a buja vegetációjáról volt híres, de Pag szigete kirívóan kopár hely, ahogy kanyargós utunk a kompállomás felé visz, egyre inkább úgy gondolhatjuk, hogy a helyszín sokkal inkább hasonlít arra a bizonyos partra a Kafka novellában, mint a pihentető nyaralás helyszínére. Ám a látszat csal!
Pagnak a szárazföld felé mutatott arca ugyan holdbéli táj, köszönhetően az ősszel és télen fújó szélnek, de azért akad itt növényzet, olyannyira, hogy még állattartásra is futja belőle, ennek köszönhetjük a jellegzetesen zsálya ízű birka sajtot. Az állatok az itt honos orvosi zsálya levelét fogyasztják és természetesen minden más növényt is, tekintettel arra, hogy nem nagyon válogathatnak. Orvosi zsálya az alapja a szigeten készített gyógyhatású méznek, de készül házilag gyógynövény konyak és habzó bor is. A legfontosabb táplálékforrás azonban a tenger. A tiszta és nagyon sós közeg számtalan finomabbnál finomabb halfajnak ad élőhelyet.
Forrás: Flickr (Creative Commons) - surfkid
Budapestről Pag-ra 7-8 óra alatt érhetünk el attól függően, hogy a két lehetséges útvonal közül melyiket választjuk. Ha a fent már említett komp felé indulunk, akkor a senji letérőig sztrádán mehettünk, innen pedig a kanyargós tengerparti úton, ahol bal oldalt a Velebitek hegyvonulata, jobb oldalt pedig a tenger s a közeli szigetek kísérnek. A Prizna kikötőjéből induló kompok folyamatosan közlekednek és sajnos kártyát nem fogadnak el, ezért érdemes az átkelésre szánt összeget magunknál tartani, de szerencsére ezek után már nem kell bajlódnunk a papírpénzzel, a legtöbb helyen lehet kártyával fizetni. Ha a hídat választjuk, az út hosszabb lesz, és javarészt sztrádán haladunk, viszont a Pagra vezető 340 m hosszú híd szintén nem hétköznapi látványt nyújt. A komppal a hosszú (kb. 60 km) és keskeny (2-10 km között változik) sziget északi részéhez, illetve egyik központi városához Novaljához jutunk, ha a hidat választjuk, akkor a sziget északi csücskéhez érkezünk.
A sziget már a neolit korban is lakott volt és történelmére a mozgalmas a legenyhébb kifejezés: a stratégiailag fontos elhelyezkedésének köszönhetően a környező összes nagyobb hatalom igényt tartott a sziget feletti uralomra, általában egyszerre többen is. Zadar, Rab, Velence, a Magyar királyság, a Habsburg Birodalom, a török de még Napóleon is uralta a szigetet, ami az 1991-es horvát függetlenségi háború óta Horvátország része.
Forrás: Flickr (Creative Commons)
Azt nem tudni pontosan, hogy Odüsszeusz járt-e erre, de tény, hogy Pag szülöttei legalább olyan leleményesek, mint az eposzi hős: a mai napig hatalmas mesterséges sós tavakból párolják le a sót, a sziget egyik fő árucikkét. Manapság azonban, az alig több mint nyolcezer lakos legfontosabb megélhetési forrása kétségkívül az idegenforgalom. Az elmúlt tíz évben gomba módra nőnek ki a földből a hatalmas és teljesen felszerelt apartman házak és a wellness szolgáltatásokat is kínáló hotelek. A legapróbb kis faluban is legalább két vendéglő és egy kávézó várja a turistákat. Természetesen ennek fényében a szolgáltatások minősége is kiváló, ráadásul kényelmes és elérhető távolságban van minden, és ha nem hoztunk magunkkal készpénzt, akkor sem kell aggódni: akár vásárlás, akár szórakozás esetén is kényelmesen használhatjuk bankkártyánkat is – erről természetesen részletesen tájékozódhatunk a bankoknál, az idegenforgalmi információs helyeken, illetve a választott szálláshelyünkön.
Pag tengerpartjának hossza majdnem 300 km és gyakorlatilag bárhol le lehet verni a - melegen ajánlott - napvédő sátrat és csobbanni egyet a tengerben. Akik azonban jobban szeretik a civilizáltabb szórakozást, választhatják a strandokat, amelyek közül számos homokos is akad a szigeten. A fiatalok körében legnépszerűbb strand a Novaljaban található, kavicsos Zrce, amit Horvátország Ibizájának is neveznek pezsgő éjszakai (és nappali) életét meghatározó négy szabadtéri klubja miatt. A négy nagy, a két Aquarius, a Papaya, és a Kalypso műsorát érdemes előre megnézni a honlapjukon, mert komoly előadók is fellépnek és akár előre megvásárolható a jegy interneten, persze csak ha van erre alkalmas kártyánk. Pag talán legszebb strandja a Rusica, a kavicsos tengerparton a lemenő nap fénye a sziklákat rózsaszínné változatja, a hátteret pedig a Velebit hegyek teszik leányálomba illően romantikussá. A sziget északi részén Lun mellett található természetvédelmi terület legöregebb olajfája több mint 1000 éves, és még ma is minden évben terem.
Forrás: Flickr (Creative Commons) - Dinko Srkoc
Ha egészséges aktivitással szeretnénk eltölteni a nyaralást, Pag akkor is kínál lehetőségeket. A szigetet 115 km hosszú hegyi kerékpárút hálózza be, de a sziklamászás, a vitorlázás, és természetesen a búvárkodás is kipróbálható itt. Pag nem specializálódik egy területre, szinte mindenkinek igyekszik elvárásainak és pénztárcájának megfelelő pihenési lehetőséget nyújtani. Az azonban biztos, érdemes alaposan tájékozódni mielőtt elindulnánk nyaralni. Kisgyermekes családoknak nem érdemes a novaljai klubokhoz közel eső hoteleket választani, és a bulizni vágyó fiataloknak sem a csendes, mindentől távol lévő Lunba szállás keresni. A vendéglők közül szerencsére jóval egyszerűbb választani. Mi csak jókat és jobbakat találtunk.
-OT-
Forrás: Travelline

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése