péntek

Közlekedés és sport? Tippek kezdő bringásoknak

A biciklizés egyrészt sport másrészt közlekedési mód. Egy felmérés szerint Magyarország lakosságának 10 százaléka rendszeresen nyeregbe pattan és legtöbbjük a biciklire, mint közlekedési eszközre tekint. Most megmutatjuk, hogy mire is kell ügyelnünk, ha többre vágyunk.
Ha fontos nekünk a környezetünk - és a Critical Mass rendezvényen felvonuló, évről-évre egyre növekvő tömeg erről tanúskodik - akkor az autó helyett válasszuk a kerékpárt. Az alábbi 10 tippünk segítségével bárki rabjává válhat a drótszamárnak, és sportolni is kezdhet vele.
1. Dönteni kell!
Azzal biztosan nem mondunk újat, hogy a rendszeres edzés minden edzésforma kulcsa. De az is tény, hogy rendszeresen rávenni magunkat ugyan arra a mozgásformára elég unalmas tevékenység. El kell határoznunk magunkban, hogy rendszeresen edzeni akarunk, és ez a biciklizésre is vonatkozik.
2. Osszuk be az időt
Amikor túl vagyunk az elhatározáson, hogy rendszeresen elkezdünk biciklizni, nézzük végig a napirendünket, hogy melyek azok az időpontok, amit rá tudunk szánni a kerékpározásra. A legegyszerűbb módja a biciklis edzésnek, ha munkába menet és jövet a biciklit választjuk. Ha erre nincs módunk, találjunk heti legalább három alkalmat arra, hogy rápattanhassunk a kerékpárra és legalább fél órát hajthassuk.
3. Legyen célja
Egy kitűzött cél elérése érdekében az ember sokkal több mindenre képes, akár arra is, hogy a saját határain túllépjen. Ezért is jó már az edzés elkezdésekor egy célt kitűzni. Ez lehet egy versenyen való indulás, de akár egy hosszabb biciklitúrára való felkészülés is.
4. Mindig melegítsünk be
Azon túl, hogy a nem bemelegített, rugalmatlan izmok sérülékenyek, a metabolikus folyamatok is csak magasabb hőfokon indulnak be, a növekvő pulzusszámmal gyorsítjuk a szervezet oxigénfogyasztásának mértékét, és növeljük az elégetett kalóriák számát, tehát az edzés jóval hatékonyabb, ha alaposan bemelegítünk előtte.
5. Használjunk kütyüket
Egy kalória felhasználást mérő, pulzust és részidőt számláló karóra segítségével mindig tudhatjuk, hogy a legmegfelelőbb hatékonysággal mozgatjuk meg a testünket. Az unalom ellen pedig a legegyszerűbb módszer egy a kedvenc zenéinkkel feltöltött MP3 lejátszó.
6. Tervezzük meg az utunkat
A biztonságos kerékpározás érdekében nem árt, ha megtervezzük az útvonalat. Igaz, a kerékpárosok nincsenek a bicikli utak kizárólagos használatára kötelezve, de a kerékpárutakon való közlekedés biztonságosabb, mint az autók közötti cikázás, és az autósoknak is könnyebb így.
7. Tréning után pihenés
Hagyjunk időt a testünknek ahhoz, hogy lecsengjen benne az edzés. Légző és nyújtó gyakorlatokkal segíthetjük a folyamatot. Pótoljuk az elvesztett folyadékot. Várjuk meg, míg a vérnyomásunk és pulzusszámunk az edzés előttire csökken. Tartsuk észben, hogy a testünknek ugyanolyan fontos a relaxálás, mint maga az edzés.
8. Figyeljünk a gépünkre
Egy jól tartott bicikli sokkal tovább nyújt hasznot. Ezért érdemes rendszeresen ellenőrizni a kerékben a levegőnyomást és figyelni a szokatlan hangokra. Azonban ha nem vagyunk ezermesterek, tavasszal jobban tesszük, ha elvisszük a biciklit egy szervízbe, ahol megfelelően fel tudják készíteni a szezonra. A legbosszantóbb probléma a defekt - ha pótgumit nem is, de egy flakonnyi defektjavító habot nem árt magunkkal vinni.
9. Fő a változatosság!
Akár egyedül állunk neki az edzésnek, akár csoportosan, mindenképpen próbáljunk ki több útvonalat. Ha lehetőségünk van rá, túrázzunk rendszeresen. A biciklizés nagyszerű módja annak, hogy lakhelyünket felfedezzük, de remek szabadidős tevékenység is lehet.
10. Ha lenne még kérdésünkSokszor a legjobb tippeket és ötleteket a kerékpár szervízekben hallhatjuk, de a felmerülő kérdéseinkre az interneten és bringás fórumokon is számtalan választ kaphatunk, csak legyen időnk szelektálni.
Forrás: Life-style.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése