szerda

Hogyan sportoljunk (majdnem) ingyen?

Ma már szinte mindenki elismeri, hogy a mozgás fontos része életünknek, feltétele egészségünknek. A nagy DE kategóriában az időhiány mellett a pénz a másik faktor, amelyre hivatkozni szokás. Az időről már beszéltünk, most megmutatjuk, hogyan lehet olcsón sportolni.
Hiába elismert tény, hogy mozogni kell, kifogásokból igazán széles választék áll rendelkezésre. Fitnesz szakértőnk segítségével már foglalkoztunk az "idő" és "akarat" néven ismert tényezőkkel, ezúttal (egy külföldön talált összeállítás alapján) a "pénz" faktort próbáljuk kiiktatni. Nyilván nem mind válik be mindenkinek, de hátha sikerül ötletet adnunk.
Próbáljunk meg futni! Tényleg nem olyan nehéz, mint gondoljuk. Akinek a futás egyet jelent a tüdőtáji fájdalommal és a szörnyűséges izomlázzal, annak van egy pompás hírünk: a futás jó buli, és olcsó! Hogy miért? Mert futni gyakorlatilag bárhol lehet, így változatos terepen és izgalmas helyszíneken is futhatunk. (Vegyük figyelembe az út felületét és a napszakot, nem mindegy!) Futás közben teljes hangerővel hallgathatjuk kedvenc zenénket és mivel a mozgás hatására emelkedik az endorfin szintünk, boldogabbak és kiegyensúlyozottabbak leszünk.
Ha nem hiszünk abban, hogy képesek leszünk segítség nélkül edzésbe kezdeni, regisztráljunk fel egy edzéssel foglalkozó honlapra, itt találhatunk edzésterveket, kaphatunk tippeket és beszélgethetünk sorstársainkkal. Természetesen a Life&Style tanácsadójától is sok tippet kaphatunk.
Minden edzést (a futást is) mindig alapozással kezdjük, soha ne erőltessük túl magunkat. A fokozatosság a varázsszó, ha nem tartjuk be, nagyon fájdalmas tapasztalatokkal lehetünk gazdagabbak, és a végén teljesen elmegy a kedvünk minden nemű edzéstől, márpedig a célunk nem ez. Higgyünk benne, hogy szép lassan sikerül végigfutni a távunkat, vagy teljesíteni edzéstervünket, két-három hónap elteltével egyre jobbak leszünk.
Ha a futás tényleg nem jön be, vagy sokkal jobban szeretjük a csapatjátékokat, de nem sikerül a baráti kört rávenni a rendszeres mozgásra, akkor nézzünk körül a kerületi sportegyesületben, biztosan találunk olyan kezdő csapatot, ahova beállhatunk. Számos területen működnek civil klubok, ha valakinek például bejön a tollaslabda, ide kattitnson! De kézilabdában, kosárban is találni lehetőségeket, érdemes megguglizni, ami szóba jöhet.
A táncparti pasik nélkül igazán jó ötlet, bár kishazánkba még nem igazán tört be szervezetten, de azért akadnak szórakozóhelyek, amelyek tartanak „csak hölgyeknek” estéket és mikor a fiúk is beengedésre kerülnek, mi angolosan távozhatunk. Arról nem is beszélve, hogy mi akadályozhat meg bennünket abban, hogy kötetlen formában hetente egy alkalommal összejöjjünk a barátnőinkkel és ropjunk egy nagyot? Olyan ez tulajdonképpen, mint egy orgazmikus zumba óra, csak ingyen van. Előtte esetleg értesítsük a szomszédokat és utána nyújtsunk kicsit.
Ha mégis inkább úgy vagyunk vele, hogy mindenhol jó, de azért a legjobb otthon, akkor megépíthetjük a saját kis otthoni konditermünket is. Na nem kell mindjárt drága fitneszberendezések beszerzésében gondolkodnunk. Nevezzünk ki néhány polifoamot jóga matracnak, vagy hasizom padnak, lábtartóként alkalmazhatunk egy széket az ebédlőből. Ha nem szeretnénk súlyzóra költeni, biztos találunk kiürült műanyagpalackokat, amelyeket vízzel vagy sóval megtöltve máris elkészítettük a saját súlyzónkat, gyakorlatilag ingyen, és még a környezetvédelem rubrikába is tehetünk egy nagy pipát, hiszen újrahasznosítottunk.
Bátran keressünk az interneten, ha érdekel egy edzésforma és kipróbálnánk, de egyenlőre nem szeretnénk havi bérletet venni rá a közeli fitneszközpontban. Az olyan videómegosztó oldalakon, mint a YouTube, az Indavideó, vagy a Blinkx biztosan találunk olyan videókat, amelyek - ha nem is tartalmaznak teljes edzésanyagokat -hasznos információkat adnak az adott mozgásformáról. De a baráti, munkahelyi körben is hasznos kutakodni kicsit, hátha rendelkezik valaki bevált fitnesz videóval. Manapság már a hastánctól a pilatesig minden elérhető, és léteznek külön férfiaknak szóló edzés videók is.
A másik nagy forrás a kábeltévé, ott is a nőkre vagy az egészséges életmódra specializálódott csatornák (pl.: Zoneclub; Fem3; OzonNetwork) sugároznak olyan sorozatokat, amelyek követésével rendszeresen edzhetünk, és ha az sugárzási idő nem felel meg, hát állítsuk be a videónkat felvételre.
A könyvtárakban is rengeteg fitnesszel kapcsolatos könyvet találunk, sőt a DVD részlegen is biztosan rátalálunk majd néhány edzésprogramra.
Ha nem csupán a pénzünk, de az időnk se sok, akkor használjuk ki a munkába járást sporttevékenységre, akár úgy, hogy biciklivel tesszük meg az útvonalat, akár gyalogosan vállalnuk be komolyabb távolságokat. Tapasztalatból mondjuk, hogy heti három, egyenként 40 perces, feszített tempójú séta látványos eredményeket hozhat, ha hegynek felfelé kell haladni, még jobb! Fontos a jó cipő, nem feltétlenül futócipő, de azért mindenképpen kényelmes, lábat tartó darab, nem ballerina vagy szandál.
Ha pedig tényleg nagyon elszántak vagyunk, kis anyagi ráfordítással hosszú távra megalapozhatjuk olcsó sportolási lehetőségünket. Nem kell mást tenni, mint elvégezni egy fitneszedzői tanfolyamot, hiszen így a későbbiekben már fizetni is fognak nekünk azért, hogy órákat töltsünk az edzőtermekben.
Forrás: Life-style.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése