péntek

Az edzőteremben vagy a szabadban jobb a mozgás?

Semmi sem versenyezhet egy csodálatos szabadtéri futással, a füvön megcsillanó napfénnyel, talán csak egy légkondicionált edzőterem és egy előmelegített törölköző. De tényleg melyik is a jobb: a gyöngyöző harmat vagy a gyöngyöző jakuzzi?
Az alábbiakban két ellentétes véleményt mutatunk be, nem titkoltan azzal a szándékkal, hogy önt is megkérdezzük az edzési szokásokról.

A terepfutó szerint
Sok ember gondolja úgy, hogy a legjobb dolgok az életben ingyen vannak: a nevetés, a szex, a barátság és a természet szépsége. Mások ragaszkodnak hozzá, hogy a vágyott dolgokért fizetni kell, ilyenek a kaja, a kocsi a bútorok a design cuccok. Az igazság valahol középütt lehet. És talán a sport az a dolog, ami mégis akkor a legjobb, ha nem kell fizetnünk érte. A mozgás az életnek az a nagy adománya, ami tényleg nem kerül semmibe, olyan, mint a napfény, vagy a madárdal. Semmi másra nincs szükségünk csak arra, hogy élvezzük a mozgás örömét és a pozitív gondolatokat.
Nekem a futás élménye a szabadságot jelenti, amely során, fel lehet fedezni a szűkebb környezetemet: a néptelen kis utcákat és a parkokat. És higgyétek el a valódi élmény, ha az érintetlen természetben futhatunk. Azon kívül, hogy szép látványt nyújtanak a virágos legelők és a zöld mezők. Illatok és hangok teszik a futást mással össze nem hasonlítható élvezetté. Az évszakok változása mindig változó és mindig megújuló keretbe foglalják a futás élményét, így a testedzés nem csupán a testet, de a lelket is teljesen felüdítheti.
Éppen ezért teljes mértékig érthetetlen számomra, hogy manapság mielőtt futni indulnánk, előbb kénytelenek vagyunk leellenőrizni, hogy van-e MP3 lejátszó a zsebünkben, pulzusmérő karóra a karunkon, szuper futócipő a lábunkon, személyi edző az oldalunkon, energiaital az övünkben. Mintha elfelejtettünk volna ezek nélkül a kiegészítők nélkül élni. Vajon kinek a hibája, hogy pusztán a mozgás öröme önmagában élvezhetetlenné vált?

Az edzőtermi lány véleménye
Ha az ülő munkától ferdül a hátunk és a csípőbőségünk egy újabb „stresszoldó” keksszel növekedett, akkor biztosan mi is a nyolc órában irodai munkát végzők közé tartozunk. De a testi fájdalmaknak és a depressziós hangulatnak van egy kitűnő ellenszere és ez nem más, mint egy aktív óra egy trendi edzőtermünkben.
Bevallom nem mindig volt ez így. Természetemnél fogva lusta vagyok, ahhoz hogy rávegyem magam a mozgásra nagyon nagy motivációra van szükségem. És bizony hetekig képes vagyok kerülni a tükröt, ha úgy érzem egy kicsit eleresztettem a gyeplőt. De ahhoz, hogy fizikailag és lelkileg is jól érezzem magam, szükségem van egy kis izzadásra, na és arra, hogy beleférjek a tavaly nyáron vett ruhámba. Azonban, ha már szenvedek, akkor azt a lehető legkényelmesebb módon szeretném tenni, olyan helyen, ahol hűvös légáramlat kényeztet nyáron és kellemes meleg vesz körül télen. Nem árt, ha a szaunában akad számomra hely, és ha a zuhanyzónak van masszázsfunkciója is.
Gyermekként gyűlöltem a tornaórákat, súlyfeleslegemnek is köszönhetően csak sereghajtó lehettem az iskolaköröknél, így a futás számomra egyenlő a mások által felvert pornak a beszívásával, és az ettől előtörő köhögési reflex azóta se csökkent. Istenem, ha Angelina Jolie képezheti a tökéletes alakját filmnézés közben egy szobakerékpáron, akkor nekem miért kéne kitenni magam a szeszélyes időjárásnak? És akkor még az olyan csodákról, mint a Pilátes-gépek, a rezegető berendezések, az edzést mindig a megfelelő zsírégető szinten tartó futópadok, vagy a vákuumos cellulitisz űző biciklik, nem is beszéltem. Na és a változatosság, ha meguntad a gépesített edzést, csatlakozhatsz csoportokhoz. Itt aztán a jógától az aerobicig, az alakformálástól a zsírégetésig az órafajták végtelen változatosságában dúskálhatsz. Ha éppen elkezdenél megunni egy mozgásformát, biztosan jön egy új, amit ki lehet próbálni.
Forrás: Life-style.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése