péntek

Jóga tippek és tanácsok kezdőknek

Szinte mindenhol megemlítik, hogy a jógának megszámlálhatatlan gyakorlati haszna van, többek között növeli az izomerőt és a hajlékonyságot, csökkenti a vérnyomást és a stressz mértékét és ez csak néhány példa a sok közül. De hogyan kezdjünk hozzá?
Amikor elkezdünk ismerkedni a jóga csodálatosan összetett világával, óhatatlanul szembekerülünk néhány frusztráló problémával, amelyek elkerüléséhez szeretnénk az alábbiakban segítséget nyújtani.
Ismerkedés
Ha új edzésformát akarunk elsajátítani, természetes, hogy a lehető legnagyobb lelkesedéssel és erőbedobással szeretnénk csinálni a gyakorlatokat. De a jóga esetében fokozottan érvényes, hogy jobb szép lassan ismerkedni vele. Kölcsönözzünk vagy vegyünk egy jógakönyvet (még jobb egy DVD vagy egy letölthető film), amely kifejezetten kezdőknek szól. Manapság már szinte minden jobb könyvesbolt egészség vagy wellness részlegében találunk ilyen kiadványokat, amelyek tele vannak jobbnál jobb leírásokkal és képekkel is magyarázzák a jóga pozíciókat. Érdemes gyakorolni a kiválasztott könyvben található legegyszerűbb pózokat, illetve igyekezzünk elsajátítani a jógalégzés alapjait, mielőtt elkezdenénk egy tanfolyamot. Ezzel az önbizalmunkat is fejleszthetjük, így az órákon is könnyebben illeszkedünk be.
Sokféleség
A jógának nagyon sok különböző ága van. Szánjunk időt arra, hogy megismerkedjünk a különböző iskolákkal és kiválasszuk azt az irányzatot, amelyik számunkra a legmegfelelőbb. A legegyszerűbb, ha megfogalmazzuk magunknak, hogy mi a célunk a jógaórákkal: az állóképesség növelése, a relaxáció technikájának elsajátítása, vagy esetleg az alakformálás - máris könnyebb a választás. Találjuk meg a számunkra legmegfelelőbb tanárt, akinek a személyiségét elfogadjuk, és akiben bízunk.
Szervezés
Sok olyan dolog van, ami könnyebbé és élvezetesebbé teheti a jógaleckéinket. Jó tudni, hogy a legalkalmasabb napszak a jógázáshoz a reggel - még reggeli előtt -, vagy az esti órák. Ha nyugodt jógaórát szeretnénk, akkor lehetőleg a jógázás elkezdése előtt 2 órával már ne együnk semmit, így elkerülhetjük, hogy fáradtnak és nehézkesnek érezzük magunkat. Bizonyosodjunk meg arról, hogy a légzésünk akadálytalan (ez a mindennapi életben egyszerű dolog a jógaórán komoly problémát jelenthet). A legjobb, ha bő és kényelmes ruhát viselünk, válasszunk olyat, amelyben könnyedén, akadálymentesen tudunk mozogni.
Pontosság
Próbáljuk meg a lehető legnagyobb pontossággal végezni a gyakorlatainkat. A jógagyakorlatok minden apró eleme megfelelő céllal lett kidolgozva, minél precízebben végezzük őket, annál nagyobb a hatásfokuk. Mielőtt összetettebb pózok gyakorlásába fognánk, bizonyosodjunk meg arról, hogy megfelelően csináljuk a könnyebb pozíciókat. Ne is gondoljuk arra, hogy azonnal tökéletesen kellene csinálnunk egy pózt, időt kell adni a testünknek, hogy elég rugalmassá váljon a jógagyakorlatok kivitelezéséhez.
Óvatosság
Ha valamilyen sérülésünk, vagy visszatérő fájdalmunk van, azt feltétlenül említsük meg az oktatónak, így előre jelezni tudja, hogy melyek azok a gyakorlatok, amelyeket jobb, ha elkerülünk. A jógaoktatók azon túl, hogy bemutatják a gyakorlat könnyebb, illetve nehezebb változatát, kézzel is beállíthatják a tanulók pozícióit, ezzel is segítenek a legoptimálisabb tartás eléréséhez. Soha ne erőltessünk egy pozíciót, és ne mérjük magunkat másokhoz. A jóga nem olimpiai sportág, a jógázónak nem kell legyőzni másokat, csak és kizárólag addig szabad egy pozícióban maradni, amíg az kellemes. Felesleges a harmónia keresése közben sérüléseket okozni magunknak. Talán közben azt is megtanuljuk, hogy az önmagunkra fordított figyelem nem hajsza, kínlódás, sem erőpróba, és így sokkal jobban érezhetjük majd magunkat a bőrünkben.
Forrás:  Life-style.hu

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése